Korszerűsítés

2022.10.27. 17:54

Átadták a másfél milliárd forintos pályázati forrásból megújult pásztói iskolát + fotók

Végéhez ért a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola felújítása. Az épület korszerűsítése, bővítése és a legmodernebb eszközökkel történő berendezése mintegy másfél milliárd forintos pályázati forrásból valósult meg. Az intézményt a napokban adták át ünnepélyes keretek között.

G. E.

A beruházás hozzájárul az intézményben tanuló több mint 600 diák színvonalas oktatásához

Forrás: Nool

Fotó: Kéri István

A Salgótarjáni Tankerületi Központ – mint a pásztói Zsigmond Király Általános Iskola fenntartója – 2017-ben sikeresen pályázott a kormány felhívására. Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési forrásból közel másfél milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaptak az iskola felújítására. A kivitelezés során a három fő épületben több ezer négyzetméter tanterem, szaktanterem, kiszolgáló-, és kisegítő helyiség újult meg, illetve újabb funkciókat ellátó épületrészt alakítottak ki, emellett modern iskolabútorokat és oktatási eszközöket is vásároltak. Az átalakított, kibővített és akadálymentesített iskolaépület mellett a sportudvar is megújult. A beruházás hozzájárul az intézményben tanuló több mint 600 diák színvonalas oktatásához, a mindennapos testnevelés megtartásához és a szabadidő biztonságosabb eltöltéséhez. A korszerű nevelési-oktatási feltételek javítják a tanulók, nevelők teljesítményét.

– Öt évvel ezelőtt elindult egy  közös gondolkodás a Zsigmond Király Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése, a hátrányos helyzet leküzdése és a minőségi oktatás megteremtése érdekében. Az elmúlt időszakba sokan, sokat dolgoztak azért, hogy ez megvalósuljon – fogalmazott az intézmény ünnepélyes átadásán Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója, hozzátéve: – A mögöttünk álló munkának egyetlen célja van: az itt tanulóknak olyan infrastrukturális és szakmai háttér biztosítása, ami segíti a mindennapi munkájukat. A pedagógus kollégák a felújítás idején a nehéz körülmények között is kitartóan és magas színvonalon oktattak, köszönet érte.

Román Tamás projektmenedzser bemutatta azokat a lépéseket, amelyek során az intézmény fejlesztése megvalósult. Mint mondta: a költségek mintegy nyolcvan százalékát fordították az építési munkákra, ezen túl korszerű digitális eszközöket is beszereztek, valamint kialakítottak egy természettudományi szaktantermet is. 

– Nagy öröm, hogy egy ilyen jelentős mértékű fejlesztés tudott megvalósulni Pásztón, különösen annak fényében, hogy ebben a járásban 2010-ig szinte egyetlen nagyobb beruházás sem történt az oktatás területén – hangsúlyozta Becsó Zsolt országgyűlési képviselő, aki arra is kitért: – Az elmúlt tizenkét évben azonban megnyíltak az uniós források és a hazai gazdaság fejlődése is lehetővé tette a nagyobb léptékű infrastrukturális fejlesztéseket. Szinte nincs olyan település a pásztói járásban, ahol ne újult volna meg a mögöttünk hagyott évtizedben az iskola, vagy az óvoda épülete. 

Mint mondta: ezek sorából is kiemelkedik a pásztói és a palotási intézmény, amelyek külön elbírálás során jelentős támogatásban részesültek. A fejlesztések azonban nem állnak meg, több beruházással kapcsolatban is megszületett már a pozitív döntés, folyamatban van a tanuszoda építése, de a kollégium és a könyvtár épülete is megújul a jövőben.  

Farkas Attila polgármester aláhúzta: ugyan a Zsigmond Király Általános Iskolának már nem a pásztói önkormányzat a fenntartója, de nem volt kérdés, hogy az épület tulajdonosaként a képviselő-testület támogatja ennek a jelentős fejlesztésnek a megvalósulását. A városvezető további várható beruházásokról is beszámolt: egy új, 24 férőhelyes bölcsőde építéséről és a Százszorszép Óvoda belső felújításáról is beszélt.

Végül Szántó Marianna, az intézmény igazgatója is megosztotta ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában