Vadgazdálkodás

2022.09.02. 06:50

Vadásznapra várják a vendégeket a balassagyarmati sportközpontban

Két éves, a koronavírus-világjárvány miatti kihagyás után szeptember 3-án, szombaton, 10.30 órától 29. alkalommal rendezik meg a Nógrád megyei vadásznapot.

Veres Edina

Gímbika portréja. A vadászidény szeptember 1-én kezdődött a magyar erdők királyára

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Az eseménynek Balassagyarmat ad otthont, az Ipoly-parti Sportközpontba várják a vendégeket.

Szabó László, a Nógrád Megyei Vadász Szövetség elnöke, az Országos Magyar Vadászkamara Nógrád Megyei Területi Szervezetének titkára portálunknak elmondta: arra törekszenek, hogy minden évben másik település legyen a programok házigazdája.

– Idén Balassagyarmatra esett a választás, a város önkormányzatával közösen szerveztük meg 29. rendezvényünket. Ez a nap a vadászok számára ünnep, amikor meg szeretnénk mutatni a kívülállók számára, hogy tevékenységünk megannyi sokszínű mozaikból áll. Egy laikus talán azt hiszi, hogy a vad elejtésén túl nincs más dolgunk, holott a munkánk magába foglalja a vadgazdálkodást, a természetvédelmet, a közösségépítést. Emellett a hivatásunk témát szolgáltat a különböző képzőművészeti ágaknak, arról már nem is beszélve, hogy örömmel készítünk finom, egészséges és tápláló vadételeket is. Szombaton mindebből ízelítőt kínálunk az eseményre látogatóknak – mondta Szabó László.

Hozzátette: a programokat úgy állították össze, hogy minden korosztály találjon kedvére valót.

Új vadászokat is avatnak

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően Szent Hubertusz-misével kezdődik, amelyet Turai János balassagyarmati plébános celebrál. Ezt követően a színpadon ünnepélyes eskütétel kíséretében avatják fel az új vadászokat, majd átadják a Hubertus-kereszt különböző fokozatait, a Vadászkamara Érdemérme és a Vadászkamara Aranyérme kitüntetéseket.

A solymász- és az íjászbemutatókon keresztül a régi idők vadászmódszereit láthatják az érdeklődők a 13 órakor kezdődő előadásokon, brillíroznak majd a vadászkutyák is a színpad előtti füves területen. A programot trófeakiállítás, munkatársunk, Hüvösi Csaba természetfotó, valamint Valaczkai Erzsébet grafikus-festőművész tárlata színesíti. Lézeres szituációs lövészet mellett az érdeklődők a helyszínen a finomabbnál finomabb vadhúsból készült ételekből is ízelítőt kaphatnak. A gyerekek szórakoztatására a nógrádi vadászhölgyek különböző foglalkozásokkal készülnek. 

Délután néptáncosok is színpadra lépnek, kihirdetik a főzőverseny eredményeit, majd a Pacsirták dalolnak a közönségnek. A 29. Nógrád megyei vadásznapot a Bon-bon együttes fellépése zárja, 17 órától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában