Leletek

2022.09.15. 09:29

Rendkívül különleges dolgokra bukkantak a régészek a bátonyterenyei ásatásnál (fotók)

A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet megbízásából a Dornyay Béla Múzeum egy több korszakos régészeti lelőhelyen feltárást végzett Bátonyterenye határában, a most épülő 23-25. számú főút elkerülő szakaszán május és július között.

Nool

Forrás: Facebook

A Dornyay tájékoztatása szerint a feltárási területen négy korszak képviseltette magát nagyszámú objektummal: neolitikum, római kor, késő népvándorláskor, Árpád-kor, de néhány esetben bronzkori jelenségeket is sikerült feltárni.

Forrás: Facebook

A poszt szerint a neolitikum időszakából a sorokat alkotó úgynevezett hosszúgödrök között előkerült oszlophelyek feltehetően az egykori házakhoz tartoztak. Külön érdekesség számítottak az egy munkagödörhöz kapcsolódó, három kerámiával és kavicsokkal tapasztott platnijú kemencék, melyeket az altalajba vágtak bele mintegy 7000 évvel ezelőtt.

A kemencéket 3D-s modellen itt lehet megtekinteni.

Forrás: Facebook

A bejegyzés arra is kitér, hogy a római korból egy germán település objektumai láttak napvilágot. A nem túl nagy mennyiségű leletanyagot tartalmazó jelenségek izgalmas képet tártak fel, ugyanis tisztán lehetett azonosítani egy település épülettípusait (lakóház, műhely, csűr/ól). 

Ám a legnagyobb izgalmakat a 8. században induló és feltehetően talán a 13. századig fennálló település rejtette. A feltárási terület keleti szélén főként 8-9. századi leletanyaggal jellemezhető egyszerűbb kőkemencés földbemélyített épületek kerültek elő, amelyek nyugati irányban korban és struktúrájukban is változást mutattak. A feltárás nyugati részén pedig már fejlettebb szerkezettel és 11-12. századi klasszikus kerámiatípusokkal jellemezhető épületet is tudtunk dokumentálni.

A legfiatalabb Árpád-kori épület 3D-s modellje itt látható.

Forrás: Facebook

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában