Rekonstrukció

2022.09.26. 01:19

Pályázati forrásból újult meg a nógrádi könyvtár, erősíti a közösséget

A Nemzeti Kulturális Alap 3,4 millió forintos támogatásának és az önkormányzat közel négyszázezer forintos kiegészítésének köszönhetően újulhatott meg Nógrádon a művelődési ház épületében található könyvtár. A beruházás nemrégiben elkészült, és a lakosok már birtokba is vehették a létesítményt.

Lászlók Judit

A új gyermek- és ifjúsági részlegben a kicsik számára elérhető és használható alacsony polcokat helyeztek el

Fotó: Beküldött fotó

Varga Richárd, a település polgármestere elmondta, hogy a könyvtár korábban 80 négyzetméteres térrel rendelkezett, amely már kevésnek bizonyult az egyre növekvő igények kiszolgálására. Ezért szükségessé vált annak bővítése és fejlesztése is. 

– A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának segítségével alapterületünket 46 négyzetméterre tudtuk bővíteni, ahol két egymásba nyíló helyiségben új gyermek- és ifjúsági részleg, valamint egy kisebb raktár került kialakításra – mondta el portálunknak Varga Richárd. Hozzátette: – A kibővített terek régi bútorzatát megújítottuk, és az újakban korszerű, a mai kor igényeinek megfelelő, valamint gyermekbarát berendezés kapott helyet. A kisebbek számára kialakított gyerekkönyvtárban a kötetek tárolására alacsony, a kicsik számára elérhető és használható polcokat, válogatóládát, a játékok tárolására polcos szekrényt, ezenkívül függönyt és szőnyeget helyeztünk el. Mindezek által otthonosabbá, barátságosabbá téve a helyet a gyermekek számára. 

A polgármester kifejtette, hogy az egyik helyiséget ifjúsági teremmé alakították át, amely a nagyobb gyerekek és szüleik számára nyújt kényelmes, otthonos környezetet, és amelyben a folyóiratok is helyet kaptak. Itt babzsákfoteleket, illetve a folyóiratok olvasására alkalmas foteleket helyeztek ki. Így a szülők olvasás közben is könnyen szemmel tudják tartani a gyermeküket. A kibővített térben kialakítottak egy polcokkal felszerelt zárható raktárt is, amely a foglalkozások, rendezvények eszközeinek tárolására alkalmas. 

– A szépirodalmi helyiségben lévő bútoraink is régiek voltak, ezeket is kicseréltük, és egységes új bútorzattal rendeztük be a termet. Az új polcok mellett egy zárható vitrines szekrény is helyet kapott a kisebb érdekességek bemutatásához. Továbbá székeket és asztalokat is beszereztünk a könyvtárban megvalósítandó rendezvényekhez, eseményekhez. Emellett vásároltunk nyomtatót, szkennert, színes fénymásolót, ami által a szolgáltatásaink is bővülhettek – mondta Varga Richárd, aki szerint a fejlesztéssel egyrészt a könyvtár közösségi szerepét tudták erősíteni a településen, másrészt lehetővé tették, hogy szélesebb körben tudják majd használni a helyiek az intézményt. 

A polgármester végül kitért arra is, hogy idén ősszel újraindítják a népszerű Könyvtár Mozit, amihez már egy új notebookot is beszereztek. A jövőben pedig az informatikaterem bútorzatát is szeretnék még újra cserélni. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában