Népszámlálás

2022.09.30. 17:31

Ötszáztól is több számlálóbiztos járja majd Nógrád megyét

Szombaton kezdődik a népszámlálás Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember 30-ig valamennyi címre eljuttatta a felkérőlevelet, amely tartalmazza a legfontosabb információkat.

Fodor Orsolya

Interneten keresztül könnyen kitölthető a kérdőív a népszámláláshoz

Forrás: Pexels/Illusztráció

Október 1. és november 28. között népszámlálást tartanak hazánkban. A KSH felkérőlevélben tájékoztatja a lakosokat az adatszolgáltatási kötelezettségről, a válaszadás módjának lehetőségeiről, valamit megtalálható benne az internetes kitöltéshez szükséges belépési kód is. A világhálón október 16-ig lehet majd kitölteni a kérdőíveket a www.nepszamlalas.hu weboldalon.

– Aki nem él az internetes kitöltés lehetőségével október 16-ig, azt a számlálóbiztos keresi fel személyesen, és az ő közreműködésével tölthető ki a kérdőív. Nógrád megyében több mint ötszáz számlálóbiztos járja majd a környéket, de vannak még olyan települések, ahol várjuk a jelentkezést – írta portálunk érdeklődésére a KSH Kommunikációs Főosztálya.

– A számlálóbiztos csak nagykorú, cselekvőképes személy lehet. Felkészítésük során tanfolyamot kell elvégezniük, amelynek a végén vizsgát tesznek. Előny a helyismeret, a jó kommunikációs készség, a magabiztos és a pozitív fellépés. Emellett szükséges legalább a középfokú végzettség, a számítógépes ismeret, a rugalmas időbeosztás, az állandó elérhetőség vállalása és az adott területen élő nemzetiségek nyelvének az ismerete is – tették hozzá közleményükben.

A KSH Kommunikációs Főosztálya közölte, hogy az elmúlt években jelentősen nőtt az online jártasság, a mindennapos internet használat jellemzővé vált függetlenül a korosztálytól. Emiatt úgy látják, hogy az életkor alapján nem lehet megjósolni, ki tölti majd ki a világhálón a kérdőívet, és ki várja meg inkább a számlálóbiztost. Az online kitöltés mindenképpen kényelmesebb és rugalmasabb, így célszerű lehet azt választani, amennyiben a feltételek adottak hozzá.

– A kérdőív kitöltésének ideje nem függ attól, hogy valaki számlálóbiztossal tölti ki, vagy önmaga az interneten keresztül. A kitöltés egy átlagos, 2-3 tagú háztartás esetében hozzávetőleg 30 percet vesz majd igénybe. A kérdések száma – és így a kitöltési idő is – változó, mert függ az egy háztartásban élő személyek számától. A kérdőív „személyre szabott”, az életkortól függően is változik a kérdések száma, például egy gyermek esetében kevesebb kérdésre kell válaszolni – részletezték.

Jövőre várható az eredmény

A népszámlálás adatait a széles nyilvánosság számára elérhetővé teszik majd. Modern, a felhasználók számára kényelmes és hatékony online adatközlésre készülnek, ami az egyéni lekérdezéseire épül térképi támogatással. A korábbi hagyományokhoz igazodva az alapadatok táblázatos formában is elérhetők lesznek. Az első eredmények közzététele 2023 tavaszán várható, majd a részletes eredmények 2023 őszétől jelennek meg a weboldalukon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában