Hadsereg

2022.09.06. 13:09

Népszerű az önkéntes katonai szolgálat Nógrád megyében

Címkék#hadsereg

Salgótarjánban is elindult az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ) alapkiképzése. A Magyar Honvédség (MH) által tavaly életre hívott szolgálati formára Nógrád megyéből idén közel húszan jelentkeztek.

Veres Edina

Mintegy húsz jelentkező kezdte meg az önkéntes szolgálatot idén

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hüvösi Csaba

Mint arról beszámoltunk: a bevonuló önkéntesek a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum salgótarjáni kollégiumában tegnap először különböző tájékoztatókat hallgattak meg.

Varga Zsolt Gergő főhadnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda megbízott irodavezetője elmondta: idén 19-en jelentkeztek e szolgálati formára, a hétfői bevonuláson közülük tizennyolcan jelentek meg.

– Az ÖKSZ elsősorban azoknak a fiataloknak szól, akik egy ideig szüneteltetik tanulmányaikat, és erre az időre stabil megélhetést keresnek. Emellett egy ugródeszka is lehet a felsőoktatásba, hiszen a féléves szolgálatért akár 32, az egyéves szolgálatért akár 64 többletpont is járhat. Mellettük minden 18 és 65 év közötti magyar állampolgár számára adott volt a jelentkezési lehetőség, aki rendelkezik bejelentett belföldi lakóhellyel, erkölcsi bizonyítvánnyal és minimum általános iskolai végzettséggel – mondta portálunknak Varga Zsolt Gergő főhadnagy.

Átvették egyenruháikat a jelentkezők Salgótarjánban
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A Nógrád megyei jelentkezők az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj (25. TVZ) szárnyai alatt kezdhetik meg az alapkiképzést.

Azzal kapcsolatban, hogy mi vár a jelentkezőkre a következő hetekben Gáspár M. Levente alezredes, a nógrádi zászlóalj parancsnoka kifejtette: a hétfőn bevonuló önkéntesek már az új, egységes alapkiképzésen vesznek részt. Idén szeptembertől a korábbi kiképzés tematikája változott meg, amely így több gyakorlati elemet tartalmaz.

– Az öthetes alapkiképzés idején az önkéntesek harcászatot, közelharcot és térképészet tanulnak, megismerkednek a szolgálati szabályzattal, illetve lőkiképzésen és alaki foglalkozásokon vesznek részt. Az alapkiképzést teljesítők számára idén is három választási lehetőség adott a következő négy hónapot illetően: maradhatnak a lakhelyükhöz közeli tartalékos szervezetnél, átszerződhetnek más szolgálati formára, vagy akár speciális területen is folytathatják a kiképzésüket. Ez utóbbi miatt az első öt hét alatt különböző katonai szervezetek is bemutatót tartanak majd a most bevonultak számára, akik így betekintést nyerhetnek az azoknál végzett feladatokba is – mondta Gáspár M. Levente alezredes, aki azt is aláhúzta, hogy a jelentkezők bármikor kiléphetnek az szolgálatból.

Megkezdődhet az alapkiképzés
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

A nógrádi zászlóalj parancsnoka azt is elárulta, hogy tavaly az önkéntesek többsége az alakulatuknál maradt az alapkiképzést követően. Ugyanakkor voltak, akik máshol – például az MH Katonai Közlekedési Központnál, vagy a székesfehérvári MH 93.Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljnál – folytatták a kiképzésüket.

Hétfő délután a salgótarjáni kollégiumban írták alá azok a jelentkezők a szerződést, akik úgy döntöttek, hogy kedd reggel a ruhaátvételt követően belevágnak az alapkiképzésbe.

Nem először bújik angyalbőrbe

A jelentkezők között volt Simon Viktória is, aki számára már nem teljesen ismeretlen a katonalét, hiszen korábban volt már speciális önkéntes területvédelmi tartalékos. – Emlékszem, hogy annak idején a kiképzés minden percét élveztem és izgalmasnak találtam, így például a lövészet kifejezetten közel állt a szívemhez, de sajnos ennek ellenére úgy alakult, hogy két hónap után meg kellett szakítanom a szolgálatot. Most azonban alkalmam nyílt rá, hogy ismét egyenruhát öltsek. Mondanom sem kell, hogy azonnal éltem a kínálkozó lehetőséggel. Emellett most érettségiztem, így az is kapóra jött, hogy ezzel a szolgálati formával az egyetemi jelentkezéshez plusz felvételi pontokat gyűjthetek – mondta Simon Viktória, aki azt is kifejtette, hogy a Semmelweis Egyetemen szeretne továbbtanulni ápolás és betegellátás szakirányon.

Simon Viktória számára már nem teljesen ismeretlen a katonalét
Fotós: Hüvösi Csaba / Forrás: Nool.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában