Tárlat

2022.09.18. 09:28

Nagy sikerű kiállítással zárult a kedvelt hímző szakkör Etesen

A régi mesterségek felelevenítésén túl a szakkörök közösségformáló erővel is bírnak. Etesen az asszonyok jó hangulatú foglalkozásokon sajátították el a Békés megyei hímzéstechnikákat, megismerkedtek a használt anyagokkal, és még a tapasztalt kézimunkások is új fogásokkal bővítették a tudásukat.

Fodor Orsolya

Több generáció figyelte érdeklődéssel az elkészült darabokat. A foglalkozásokon Békés megye hímzésével, az ott használt anyagokkal, színekkel ismerkedtek meg a résztvevők

Forrás: Nool

Fotó: Hegedűs Márk

Nógrád megyében tavaly ősszel 60 szakkör indult, amiből 52 működött ténylegesen. Első körben a nemezelést, a gyöngyfűzést, a hímzést, a csipkeverést, a vesszőfonást vagy a mézeskalács-készítést próbálhatták ki a szakkörösök. Menyhárt Éva, a Nemzeti Művelődési Intézet megyei munkatársa elmondta, hogy a legtöbb helyen a mézeskalácsformák alkotását választották, 27 településen végezték ezt a tevékenységet, de sok községben sajátították el a nemezelést és a vesszőfonást is. A résztvevőknek gyakorta nem csupán heti egy találkozást jelentettek a foglalkozások, mert jó kapcsolatok és barátságok is kialakultak az alkotómunka közben. Az örömmel végzett közös tevékenységek összekovácsolták a tagokat, és voltak, akik nyári tábort és közös kirándulásokat is szerveztek. 

A gyönyörű kézimunkák, díszítések mellett a faluban termelt legszebb terményeket is megcsodálhatták a gyerekek
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Etesen a hímzést választották a helyiek. Babják Lászlóné művelődésszervező elmondta, hogy a hét résztvevőnek hetente tartottak foglalkozásokat, az utolsót augusztus 31-én. Ezután az elkészült alkotásokat kiállították. Balázs Nándorné, a foglalkozások egyik résztvevője elmesélte, hogy a szakkör tavaly májusban indult, miután a településen átszervezték a közösségi teret. 

– Korábban már működött a faluban kézimunkacsoport, a kezdeti időkben annak a tagjai alkották a szakkört, majd új érdeklődők is becsatlakoztak a programba. A foglalkozások alkalmával Békés megye hímzésével ismerkedtünk meg. Nem volt könnyű feladat, hiszen annak a vidéknek az anyaghasználata, a fonalai és színvilága is jelentősen eltér attól, mint ami nálunk jellemző – fogalmazott Balázs Nándorné. Hozzátette: miután megbarátkoztak az új anyagokkal, videók segítségével sajátították el az elkészítés folyamatát. A találkozókon még a gyakorlottabb kézimunkások is sok új ismeretre tettek szert. 

A kicsik is nagy érdeklődéssel nézegették a kiállított termékeket
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

– Megtudtuk például, hogyan lehet az anyagokat tépéssel, illetve szálhúzással leszabni, hogyan kell drukkolni, miután szúrt sablont készítettünk a feladathoz – fejtette ki az asszony.  Mint mondta, számos öltéstechnikát ismertek meg a szakkörön, amit otthon is gyakoroltak. A foglalkozáson pedig rendszeresen megbeszélték, ki hogyan haladt a hímzéssel és miben tudnak egymásnak segíteni. A találkozók így kellemes hangulatban és vidáman teltek. 

– Azért is volt különösen hasznos, hogy új ismereteket sajátítottunk el, mert nemcsak a hagyományos hímzésről esett szó, hanem a modern kiegészítők – például a táskák, a sálak és a telefontokok – díszítéséről is. A kiállításon örömmel tapasztaltuk, hogy milyen sokan érdeklődnek a munkánk és a hímzés iránt, ezért úgy döntöttünk, hogy folytatni fogjuk a kézimunkát – árulta el Balázs Nándorné. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában