Csúszós utak

2022.09.27. 17:27

Hogyan vezessünk ősszel? – a nógrádi szakemberek tanácsaival elkerülhetők a balesetek

Megérkezett az esős és ködös időjárás Nógrád megyébe, az ősszel együtt pedig megváltoztak a közlekedési körülmények is. A nógrádi szakemberek tanácsaival a csúszós utakon elkerülhetők a balesetek.

Nagy Orsolya

A lámpák megfelelő működését is ellenőrizni kell indulás előtt!

Forrás: Nool

Fontos a jármű megfelelő felszereltsége

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense arra hívta fel a figyelmet, hogy az optimálistól eltérő közlekedésre először a járművet és azok tartozékait kell felkészíteni. 

– Még a hideg idő előtt fel kell tölteni a hűtőrendszert és az ablakmosót fagyálló folyadékkal. Fontos ellenőriztetni az ablaktörlő lapátok állapotát, ugyanakkor lényeges az is, hogy a jármű fűtő- és páramentesítő rendszere is jól működjön. Mivel az erős lehűlés az akkumulátortól nagy teljesítményt von el, ezért elengedhetetlen, hogy az tiszta legyen és jól működjön – közölte Király-Kollár Ramóna.

Hozzátette: a világító berendezések hibátlan működése is fontos. Egyenként érdemes meggyőződni arról, hogy minden lámpa, fényszóró és az irányjelző készülékek is tiszták, jól működnek. A láthatóság érdekében minden esetben használni kell őket.

Ezen túlmenően fontos a gumiabroncs minősége is, amely adott esetben életet menthet. Amennyiben a napi átlag hőmérséklet 7 Celsius-fok alá süllyed, a téli gumiabroncsokat ajánlott felszerelni.

A gumiabroncsok állapotára is oda kell figyelni!
Forrás: Nool Archív

A sajtóreferens az tanácsolja a közlekedőknek, hogy ilyenkor lassabb, körültekintőbb és előrelátóbb vezetéssel előzzék meg a közlekedési baleseteket, figyelve a gyalogosokra és kerékpárosokra, különösen a gyalogos-átkelőhelyek, iskolák és buszmegállók környékén. 

A kerékpárosokra és a gyalogosokra is figyelni kell! 

– A gépjárművezetők mellett a kerékpárosoknak is alkalmazkodni kell az őszi időjáráshoz, így fontos, hogy a járművük az előírásoknak megfelelően legyen felszerelve. A kerékpárok nélkülözhetetlen kellékei az első és hátsó lámpák, a küllőprizma és a piros színű hátsó prizma, de a láthatósági mellény és a világosabb öltözet is hozzájárul a biztonságos közlekedéshez – hangsúlyozta Király-Kollár Ramóna.

Kifejtette: a gyalogosoknak figyelniük kell arra, hogy az úttestre való lelépés előtt alaposan körül nézzenek és, hogy a csapadéktól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet. Szülőként ügyelni kell arra, hogy gyermek ruházata és iskolatáskája tartalmazzon fényvisszaverő elemet.

Kása Tímea pásztói gépjármű-szakoktató hangsúlyozta, hogy ősszel nagy mértékben megváltoznak a látási- és útviszonyok, sok esetben egész nap ködös és esős az idő, így kiemelten fontos a fényjelzőkészülékek használata. 

A kopott abroncsok veszélyt rejtenek

– Sokszor tapasztalom, hogy néhányan akkor használják a ködlámpát, amikor normálisak a közlekedési körülmények, ám amikor valóban szükség lenne rá, nem használják. Érdemes esős, ködös időben a fényszóró is bekapcsolni a nappali menetjelző mellett. Ezen kívül a féktávolság betartása is fontos, hiszen sokszor nem lehet tudni, hogy az út éppen hol vizes, nyálkás és csúszós. Ez egyébként főleg az árnyékos, erdős területeken fordul elő – árulta el Kása Tímea.

Mint mondta, jelenleg még nem szükséges a gumicsere, hiszen napközben még viszonylag jó idő van, de a kopott nyári abroncsok már veszélyesek lehetnek. Ezen túlmenően elengedhetetlen a megfelelő levegőnyomás a gumikban, de a lengéscsillapítók állapota is.

A szakoktató kiemelte, hogy kanyarban sosem szabad fékezni, mindig előtte kell, hiszen nem mindegy, mekkora sebességgel megyünk ki belőle. Ez főleg az őszi-téli időszakban lehet veszélyes. 

A szakember hangsúlyozta, hogy a járművezetőknek jobban kell ügyelni a gyalogosokra is, hiszen sokan szürke, fekete ruhát viselnek, amit nehezebb észrevenni.  Kása Tímea szerint fel kell készülni fejben is arra, hogy a vezetési körülmények ősszel megváltoznak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában