Gombaszezon

2022.09.10. 15:38

Beszökött az ősz – egyre több gombára lelnek Nógrád erdeiben a kirándulók

Az idei rendkívül száraz időjárás nem kedvezett a gombák növekedésének, nyáron hiába járták megyénk erdeit a kirándulók, kevés sikerrel bukkantak a kalaposokra. Az utóbbi napokban azonban egyre többet gyűjtenek, úgy tűnik, hogy beindul az őszi gombaszezon.

A gombák megjelenése jelentős mértékben függ a környezeti tényezőktől

Forrás: Vas Népe

Fotó: Szendi Péter

– Az idei extrém szárazság miatt az év eddigi részében szinte egyáltalán nem termett gomba megyénk erdeiben. Pontosan az ősz első napján, szeptember elsején volt az első lakossági vizsgálat a salgótarjáni piacon, azt megelőzően májusban hoztak kalaposokat ellenőrzésre – tájékoztatott Sebestyén Katalin gombaszakellenőr, hozzátéve: – A csapadék hiánya ezen a téren is érezhető. Az utóbbi időben hiába hullott némi eső, az erdők most is szárazak, egyre rosszabb minőségű gombákat lehet találni. 

Mint mondta, az őszi időszakban leginkább vargányát, érdestinórut, fenyőtinórut, arany és nemezes tinórut, galambgombákat gyűjthetnek az erdőt járók, sárga rókagombát azonban egyáltalán lehet szedni.

– Tapasztalatom szerint a vargánya és a sárga rókagomba a legnépszerűbbek, azt gyűjtik össze a legtöbben. Amint említettem rókagombával idén nem találkoztam, azonban még vargánya sincs sok. A piacon lévő három árusnál összesen mintegy 15 kilogrammot lehetett venni a minap. Azt 2500-3500 forintos kilónkénti áron kínálják az érdeklődőknek – hangsúlyozta Sebestyén Katalin. 

– Az őszi gombák növekedése ezekben a napokban kellene, hogy beinduljon. Amennyiben az időjárás kedvezően alakul a vargánya mellett őzlábat, pereszkeféléket, tinórukat, csoportos és gyűrűs tuskógombát, valamint rizikét is gyűjthetnek azok, akik ellátogatnak megyénk erdeibe. Minderre a talajmenti fagyok beköszöntéig van lehetőség. 

Fontos az ellenőrzés!

A gombaszakellenőr arról is beszámolt: nem találkozott még azzal, hogy a klímaváltozás miatt egy-egy gomba teljesen eltűnt volna, azonban természetesen vannak, amelyekből kevesebb akad, de az is lehet, hogy csak nem viszik vizsgáltatni. Az összegyűjtött kalaposok ellenőrzése azonban nagyon fontos, elsősorban akkor, ha nem gyakorlott gombázó szedi össze azokat. A mérgező gombák közül a leggyakoribb a galócák egyes fajtái, mint a gyilkos, vagy a párduc galóca, de a világító tölcsérgombát, kénvirág gombákat, a farkastinórut és a sátántinórut is jobb messziről elkerülni. 

– Az általam vizsgált gombák között változó a mérgezők aránya. Azt szoktam javasolni a hozzám fordulóknak, hogy szedjenek minden fajtát külön,  nehogy baj legyen – fogalmazott Sebestyén Katalin.

Fagyasztva és aszalva tartósítják a vargányát a téli hónapokra

– Nagyon szeretek gombázni, az év minden szakában szívesen járom az erdőt. Azonban az utóbbi években sok minden változott ezen a téren – fogalmazott Tóth Mária, hozzátéve: – Régen, ha ismertünk olyan helyeket, ahol bőven termett a gomba, egészen biztosan tele kosárral tértünk haza, amikor oda látogattunk. Napjainkban már nincsenek olyan területek, ahol mindig sikerrel járhatunk. Abban az esetben, ha szerencsések vagyunk és ráakadunk a megfelelő gombázó-helyre, akár kilószámra gyűjthetünk néhány méteres körön belül. Ugyanakkor kilométereket sétálhatunk úgy, hogy nem botlunk egyetlen kalaposba sem.

gomba vargánya
A vargánya nagyon ízletes és sokféleképpen elkészíthető
Forrás: Pixabay

Mint mondta, az elmúlt hetekben sikerült több kosár vargányát is szedni, azt aszalva és fagyasztva tette el annak érdekében, hogy a téli hónapokban se kelljen lemondani erről a finomságról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában