Együtt

2022.08.07. 09:42

Testvéri megállapodást írtak alá a nyugat-nógrádi találkozón

Testvértelepülési megállapodás aláírása jelentette a fénypontját a Tereskén szombaton rendezett nyugat-nógrádi települési találkozónak. A helyi önkormányzat a Felvidéken, az Ipoly felső folyása közelében található Óvár (Olovary) községgel kötött egyezményt.

H.H.

A házigazdák részéről Vincze-Meló Martina polgármester, a vendégek oldaláról pedig Vizi József településvezető látta el az okmányt a kézjegyével

Forrás: Nool

Fotó: Szabó Péter

A Huszár család egykori kastélyában, a mai általános iskola épületének árnyas udvarán létesített szabadtéri színpadon a házigazdák részéről Vincze-Meló Martina polgármester, a vendégek oldaláról pedig Vizi József polgármester látta el az okmányt a kézjegyével. A hivatalos megállapodást Tóth Ferenc katolikus plébános áldotta meg, majd Balla Mihály országgyűlési képviselő fűzött néhány gondolatot a testvéri egyezség létrejöttéhez. 

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet Tereskén
Forrás: Szabó Péter / Nool

A közismert dalból idézve kijelentette, valóban „történjen bármi”, az egy vérből való magyarság éljen bárhol a világban, hűen őrzi a hagyományokat, mindenhol közösséget teremtve, amit összefog a közös kultúra, az együtt beszélt nyelv. Ráadásul ebben a háborúval és válságokkal telített időben éppen ez az összetartozástudat, a közösségek ereje jelentheti a nyugvópontot, éljenek nemzettársaink a Felvidéken, a Vajdaságban, Erdély gyönyörű hegyei között, vagy a megannyi gond sújtotta Kárpátalján. Hozzátette még, a testvéri kapcsolatok alapkövek legyenek a jövőben, és kívánja, ezt a viszonyt mindkét fél fűzze minél szorosabbra.

Az ünnepség után váltottunk néhány szót Vizi Józseffel. Az óvári polgármester elmondta, a tereskeiekkel az első komolyabb kapcsolat egy focimeccs volt, amit a kultúra más területeire is szeretnének a jövőben kiterjeszteni. Mindkét helyen régóta és eredményesen működik hagyományőrző csoport, és a gasztronómia is jelentős pont lehet az együttműködésben.

A nyugat-nógrádi települési találkozón a sütés-főzés sem maradt el, a szomszédos Szátokról érkezett asszonyok például különféle ízesítésű palacsintákat és lángost készítettek.

A gasztronómia is középpontba került a nyugat-nógrádi települések találkozóján
Forrás: Szabó Péter / Nool

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában