Iskolakezdés

2022.08.27. 19:00

Nézsán tartották a szlovák nemzetiségi iskolák országos tanévnyitóját

Rendkívül fontos, hogy az állami intézményrendszer meghatározó elemei legyenek a nemzetiségi önkormányzatok fenntartásában lévő általános iskolák – egyebek mellett ez is elhangzott szombat délután, a szlovák nemzetiségi iskolák országos tanévnyitó ünnepségén.

Hegedűs Henrik

Magyarország kormánya komolyan szívén viseli a nemzetiségi alapú oktatást-nevelést

Forrás: Nool.hu

Fotó: Hegedűs Márk

A jelenleg is felújítás alatt álló Reviczky-kastély udvarán tartott eseményen a fenntartók nevében előbb Kucsera Andrásné, a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat elnöke tekintett vissza az iskola hatvanéves múltjára, hiszen éppen ebben a tanévben ülik az első diákok megjelenésének hatvanadik évfordulóját. Történelmi visszaemlékezőjében hozzátette, sok viszontagságon esett át az intézmény, de olyan képzett oktatók és nevelők dolgoztak itt, akik biztosították a munka folyamatosan magas színvonalát, mígnem eljutottak a mai szintre, hogy az egy évtizeddel ezelőtti, száz körüli diák-létszám mára száznyolcvanas magasságra emelkedett.

Balla Mihály országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket
Fotós: Hegedűs Márk / Forrás: Nool

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke hozzászólásában határozottan kifejtette, remek ötletnek bizonyult annak idején, hogy hazánkban több ponton átvették az egyes iskolák fenntartását, hiszen így biztosították a szlovák kultúra továbbélését, és újabb generációkkal ismertették meg északi szomszédaink múltját és nyelvét, amire ékes példát ad maga Nézsa is, igazodva az elődök szellemiségéhez.

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője erre a gondolatkörre ráerősítve hangsúlyozta, Magyarország kormányzata komolyan szívén viseli a nemzetiségi alapú oktatást-nevelést, amelyhez a megfelelő mértékben gondoskodik a tárgyi és szakmai feltételekről. A honatya még százötven esztendőt kívánt ahhoz, hogy a Nagy Palóc nevét viselő intézményben ilyen odaadóan ápolják a nemzetiségi hagyományokat.

A központi tanévnyitó ünnepségen verses-zenés műsorral közreműködtek a házigazda iskola tanulói.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában