Úton

2022.08.24. 11:32

Nincs megállás: megyeszerte megújulnak az utak és hidak is épülnek

Számos beruházás fejeződött be, valamint van még folyamatban Nógrád megyében, így például kerékpárutakat hoznak létre, utakat korszerűsítenek, de új hidat is kialakítanak majd a közeljövőben.

Nagy Orsolya

Folyamatosan dolgoznak megyénk útjain a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai

Forrás: Illusztáció: Nool

Folyamatosan dolgoznak megyénk útjain a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai.

Lehel Zoltán, a szervezet megyei igazgatója elmondta, hogy a Magyar Falu Program keretében, augusztus végéig befejeződik a sámsonházai bekötőút, valamint a nógrádi bekötőút egy-egy érintett szakaszának a felújítása. Már csak az utolsó simítások, mint például a padkarendezés és a forgalomtechnikai elemek kihelyezései vannak hátra.

– A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása során Ipolyvarbó és Őrhalom között Ipoly-híd épül, amely 32 méter hosszú lesz, de létrehoznak kétoldali csatlakozó utat is mintegy 1726 méter hosszan, amelyből 1350 méter halad magyar területen. A kivitelező az építési munkákat megkezdte, a fejlesztés várhatóan jövő év októberében ér véget – közölte Lehel Zoltán.

Hozzátette: szintén a NIF által jön létre Ipolyhídvég és Drégelypalánk között az Ipoly-híd, amely a magyar-szlovák államhatárt keresztezi. Itt a 3,5 tonnás korlátozás miatt csak személygépjárművel és gyalogúton lehet majd közlekedni. A kivitelezési munkálatok ez esetben is megkezdődtek.

Tervezik a kerékpárutat 

A megyei igazgató kitért arra is, hogy tervezés alatt áll a Zagyva-völgyi kerékpárút három hiányzó szakasza, így a Salgótarján és a Somoskőújfalu, a Szurdokpüspöki és a Jobbágyi, valamint a Bátonyterenye és a Salgótarján közötti szakaszok. A tervek szerint a jövőben szintén bicikliutat hoznak létre Őrhalom és Szécsény, Somoskőújfalu és Eresztvény, Salgótarján és Karancsalja között, valamint felújítják a Rimóc és Hollókő között meglévő kerékpárutat. Ezen túlmenően több településen is folyamatban van a burkolatfelújítás és a hídfelújítás tervezése, így például Nagykeresztúron, Kazáron, Mohorán és Magyarnándorban, Nógrádkövesden, Galgagután, de Szátokon, továbbá Romhányban is.

Lehel Zoltán kiemelte: kivitelezési munkálatok zajlanak Erdőkürt bel- és külterületén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásában, a 21-es számú főúton pedig már elkészültek a felújítások a NIF Zrt. fejlesztésének köszönhetően. Ezáltal a szakemberek egyebek mellett aszfaltoztak, burkolati jeleket festettek és padkát rendeztek.

Kamerák lesznek az aluljárókban

– A következő ütemben a NIF által a Tar és Sámsonháza területén lévő csomópontnál buszvárókat helyeznek majd el, de gyalogos átkelőhelyeket is kialakítanak. Ezen kívül kamerák lesznek elhelyezve a gyalogos-kerékpáros aluljárókban. A pásztói csomópontnál ugyanezen munkálatokat végzik el a szakemberek, de a közvilágítás is megújul. Emellett parkolókat, kerékpártárolókat, járdákat és lépcsőket létesítenek. Szurdokpüspökinél pedig buszmegállókat hoznak létre, de a vad-gépjármű ütközések csökkentését célzó beavatkozások is megvalósulnak. A tervezés várhatóan ebben az évben teljes körűen befejeződik az engedélyek beszerzését is beleértve – hangsúlyozta az igazgató.

Kifejtette: szintén a NIF beruházása által hoznak létre Bátonyterenye és Kisterenye között új nyomvonalú elkerülő utat, amelynek kivitelezési munkálatai már folyamatban vannak. Emellett a 22-es számú főút, Rétság és a 21-es főút közötti változó szakaszokon a burkolatmegerősítés és a kerékpárút kialakításának a tervezése is folyamatban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában