Elszabadult energiaárak

2022.08.29. 19:58

Korszerű szigeteléssel a Nógrád megyeiek is sokat spórolhatnak a rezsin

Az energiaárak elszabadulása miatt a rezsicsökkentés átalakításáról kellett dönteni a kormánynak, amely augusztus 1-jétől lépett életbe. A nógrádiak az utóbbi hetekben elkezdték keresni a lehetőségeket, hogyan lehetne kevesebb a kiadásuk.

Gubányi Patrik

Nógrád megyében nagyon megugrott a hőszigetelés iránti érdeklődés

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A kormány még júliusban jelentette be, hogy az energia- és a gázárak jelentős emelkedése miatt a rezsicsökkentés átalakítására van szükség, így a lakossági átlagfogyasztásig jár majd a kedvezmény. Akik efölött fogyasztanak, azoknak az átlagon felüli mennyiségért magasabb piaci árat kell fizetniük. Ez leginkább azokat érintheti, akik régi, rossz szigetelésű lakásban élnek. 

Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos korábban tusnádfürdői beszédében elmondta: az átlagfogyasztásig mindenki a rezsicsökkentett árat fogja megfizetni, a villanyenergiát tekintve ez 2523 kilowattóra évente, a gáz esetében pedig 1729 köbméter. Utóbbival kapcsolatban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az augusztus 23-ai kormányinfón kiemelte: a kormány továbbra is fenntartja, hogy az 1729 köbmétert valamennyi háztartásnak rezsicsökkentett áron kell megkapnia, ezért állapította meg 63 ezer 645 megajoule-ban a fűtőértéket. Mint mondta: ez jelentősen több, mint korábban, mert ezelőtt az átlag fűtőérték szerepelt a rendeletben, ez körülbelül 59 ezer megajoule volt, most pedig a leggyengébb fűtőérték melletti megajoule szám szerepel. E rendeletet a kormány elfogadta.

Szinte mindenki azon gondolkodik szűkebb hazánkban is, hogyan tudnának több pénzt megspórolni. Az internetet elárasztották a különféle tanácsok, amelyek közül a nógrádiak többségének a szigetelés korszerűsítése volt az egyik legnépszerűbb. 

Deák Attila, a salgótarjáni Silver Tüzép tulajdonosa portálunknak elmondta: –  A rezsicsökkentés átalakítása miatt az utóbbi hetekben Nógrád megyében nagyon megugrott a hőszigetelés iránti érdeklődés. Többen úgy is megvásárolnak anyagokat, hogy szakembert még nem találtak, pedig az a nehezebb feladat, hogy időben lecsapjunk rájuk. Akik tudatosabban gondolkodnak, és volt anyagi forrásuk, azok már szigetelték a házukat, hosszabb távon ez jelentős megtakarítást jelent, mivel ezt csak egyszer kell kifizetni. 

Hozzátette: leginkább a homlokzati hőszigeteléssel lehet csökkenteni a rezsiszámlán, de ennek a munkadíja is magasabb, mert szakember kell hozzá. Körülbelül száz négyzetméteres lakásnál ez két-három millió forint lehet. 

– A födém hőszigetelés a legfontosabb ár-érték arányban, ehhez jellemzően üveg- és kőzetgyapotot alkalmaznak. A szigetelés jó döntés, a mostani árak mellett elég hamar megtérülhet az erre kiadott összeg, plusz sokkal könnyebben el lehet adni azt az ingatlant, amelynek kevesebb a fűtési költsége – mutatott rá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában