Szakma

2022.07.07. 21:03

Szívesen adja át tudását a szécsényi diákoknak a kenyérkészítés mestere

A Lipthay Béla Mezőgazdasági Szakközépiskolában a cukrász-pék mesterség egyik szakmai oktatója Vincze Csaba pékmester, aki óraadóként vesz részt a péknövendékek továbbképzésében.

Sz. F.

Vincze Csaba óraadóként tanítja a szakmát

Fotó: Sz. F.

Már harminc éve dolgozik a szakmában, s hat éve óraadó a szakközépiskolában. Az intézmény majorjában található kis tanműhelyben adja át szakmai ismereteit, mesterségbeli tudását, a szakmát tanuló diákoknak. Amikor ott jártunk, éppen a leveles tésztacsoport készítésének ismereteit sajátíthatták el irányításával a fiatalok. 

Ahogy mondta, többféle terméket is készítenek a tanműhelyben. A diákok a tészta készítésétől kezdve a dagasztáson át a formázásig, a sütésig részt vesznek a munkafolyamatokban, s a végén értékelik az elkészült termékeket. Vincze Csaba hozzátette, hogy a pékség valamennyi szakmai területét elsajátíthatják itt a fiatalok. A búzalisztből készített kenyértől a péksüteményekig többféle termék készítését megtanulják. A tanműhelyben a szakma elsajátításához minden fontos felszerelés a rendelkezésükre áll, tehát dagasztógéppel és profi kemencével is dolgoznak. 

A diákok úgy vélekedtek, hogy a pék- és cukrászszakma keresett a munkaerőpiacon, ezért is döntöttek mellette, de elhatározásukban szerepet játszott a szakma iránti érdeklődés is. Olyan fiatal is akad köztük, aki családi indíttatás alapján döntött a pályaválasztás idején. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában