Átadó

2022.07.20. 12:01

Új feldolgozóüzem élénkíti Buják gazdasági életét (fotók)

Átadták ma délelőtt a nemrégiben elkészült kézműves gyümölcs-zöldség manufaktúrát a településen, amelyre az önkormányzat a Gazdaságélénkítő Programban mintegy kétszázmillió forint támogatást nyert el.

N.O.

Forrás: H.Cs.

Az átadón Borbély Gábor, Buják polgármestere elmondta, ez a beruházás meghatározza hosszú időre a falu jövőjét. Olyan fejlesztést szerettek volna megvalósítani és olyan terméket gyártani, amelyre szükség van. Az élelmiszer pedig pont ilyen.

Becsó Zsolt, országgyűlési képviselő kifejtette: Buják a reneszánszát éli, ahol van mire büszkének lenni. Példaértékű mindaz, amit az elmúlt tíz évben véghez vittek a településen. Éltek a lehetőségekkel, de a közösség ereje is hozzájárult a fejlődéshez, amelynek látható eredményei vannak.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy ez a nap egy ünnep a helyiek számára.

– Fontos, hogy itt maradjanak a fiatalok a megyében és Bujákon is. Ez az egyik legfontosabb cél és az, hogy boldoguljanak, valamint megtalálják a számításaikat itt helyben. Ennek megvalósításához szükség van az olyan létesítményekre, mint ez a mostani feldolgozó üzem, amely munkahelyet teremt. Fontos az is, hogy legyen komfortos élettér. Az elmúlt években szinte valamennyi közintézmény megújult és készen állnak a mindennapos használatra. Ezen túlmenően pedig elengedhetetlen a szülőföld szeretete is – közölte Skuczi Nándor.

Az elnök hangsúlyozta, amennyiben a közösségek élnek egy településen és összetartanak, akkor erősítik egymást abban, hogy a helyiek és a családok itt maradjanak.

Réthy Pál, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára kiemelte, azt az üzenetet hordozza magában a település, hogy nem csak gazdaságfejlesztés miatt nyugszik biztos alapokon, hanem a helyi hagyományok és kultúra ápolása miatt is. Hozzátette: a gazdaságélénkítő program által munkahelyeket teremtettek országszerte és idén folytatják tovább. Nógrád megyében 38 település érintett a kezdeményezésben, amelynek első ütemében 14 vett rész.

A helyettes államtitkár arra is kitért, hogy ebben a manufaktúrában komoly potenciális lehetőségek vannak és arra biztat minden környékbelit, hogy ne a multinacionális üzleteknél vásároljanak, hanem olyan helyeken, mint ez.

Réthy Pál reményét fejezte ki, hogy az üzem eredményesen működik majd és a település él majd az újabb lehetőségekkel, amelyek hozzájárulnak a falu fejlődéséhez.

Marti József esperes plébános megáldotta az épületet.

Zöldség és gyümölcs is lesz - A polgármester korábban elmondta portálunknak, hogy főként paprikát, uborkát és céklát dolgoznak majd fel az új manufaktúrában. A savanyítás mellett pedig más termékeket is elő fognak állítani. Van például két gyümölcsösük, az onnan származó 3-4 fajta gyümölcsből készítenek lekvárt és ivólevet is. A tervek között szerepelnek még szószok és egyéb prémiumminőségű termékek, kuriózumok is, amelyeket a modern gyártógépsor is lehetővé tesz. Ezeken kívül pedig további különlegességekkel is készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában