Szárazság

2022.07.23. 09:46

Rossz termésre panaszkodnak a magyargéciek

Rendkívül rossz lesz idén a zöldség- és a gyümölcstermés a településen.

F. O.

A tavalyi szilvamennyiségnek idén mindössze a harminc százalékára számítanak

Forrás: MW | Illusztráció

Velki Róbert, a község polgármestere elmondta, hogy bár rendszeresen locsolnak, sok növény elszáradt. 

– Három helyen termesztünk zöldségeket a faluban a kétszáz adagos főzőkonyhára. Korábban annyi termett az alapanyagokból, hogy az fedezte az egész éves igényünket, és még a szociális boltban is tudtunk értékesíteni belőle. Most viszont például az uborka már teljesen elszáradt, és a hagyma kivételével az összes zöldség rossz állapotban van – fogalmazott a falu vezetője. 

Mint elmondta, tizenöt közfoglalkoztatott dolgozik jelenleg a zöldségtermesztésben, és három helyen is ültettek a településen. A szilvatermés a tavalyi mennyiségnek csupán a harminc százaléka lesz a két gyümölcsösben, ahol nagyjából ezerháromszáz fán terem a finomság. 

A szilvából rendszerint lekvárt főznek, amelyet szintén a főzőkonyhán használnak fel az ételek elkészítéséhez. A harmadik, gyümölcstermesztésre szánt kertrész kialakítása folyamatban van, erre tavaly nyertek 15 millió forint támogatást. A tervek szerint az 540 facsemetét az őszi hónapokban ültetik el a megvásárolt és körbekerített területen. 

– A szociális boltot is azért hoztuk létre tavaly ősszel, hogy a helyiek kedvező áron juthassanak hozzá a háztartásban használt termékekhez, és a helyben megtermelt friss zöldségeket is olcsóbban tudják megvenni. Mivel a községben jelenleg még működik gyermekétkeztetés, s a meglévő alapanyagokat ott használjuk fel, így jelenleg eladni nem tudunk helyi termést – mondta Velki Róbert. 

Hozzátette: a helybéliek szeretik az üzletet, mert sok áruféleséget kínálnak kedvezményesen, és mindezért még utazni sem kell. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában