Epipen

2022.07.01. 20:27

Minden balassagyarmati iskolában, óvodában és bölcsődében elérhető lesz az életmentő injekció

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a napokban jelentette be, hogy július elsejétől az Epipen, valamint Epipen junior készítményeket a betegek 70 százalékos, illetve az igazolt allergiával rendelkező betegek kiemelt támogatással válthatják ki a gyógyszertárakban. Az önkormányzat döntése értelmében a város oktatási intézményeiben szeptembertől Epipen injekció áll készenlétben az esetlegesen előforduló sürgősségi kezelésekhez.

Lászlók Judit

Az autoinjektor használatához szükséges oktatásról is gondoskodik majd a város önkormányzata 

Forrás: Illusztráció | Pexels

Az Nemzeti Egészségbiztosítási alapkezelő közleményében felhívják a figyelmet arra, hogy az életmentő injekciós toll esetében mennyire fontos, hogy az érintett személyek megfelelő oktatást kapjanak kezelőorvosuktól a készítmények alkalmazásával kapcsolatosan, illetve az érintettek felismerjék az anaphilaxiás reakció jellemző tüneteit. Az injekció ára eddig tizenhat–húszezer forint volt, a súlyos allergiában szenvedőknek pedig mindig kettőt kell maguknál tartaniuk. Július elsejétől az emelt 70 százalékos támogatás mellett a beteg által fizetendő térítési díj mindössze 5080 forint. Akiknél korábban már előfordult súlyos allergiás reakció, azok kiemelt támogatással – 300 forintos áron – kaphatják meg az életmentő injekciós tollakat. 

Mivel egyre nagyobb számban fordul elő súlyos ételallergia, ezért az Allergéniusz Egyesület azt javasolja, hogy intézményenként legalább két darab (1 db 150 mikrogramm, 1 db 300 mikrogramm) autoinjektor legyen készenlétben, megfelelő módon és elérhető helyen tárolva, amelyet a pedagógusok, valamint a személyzet is tud használni. Ehhez pedig átfogó oktatási programot is indítottak. 

Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere közösségi oldalán jelentette be, hogy az injekció ősztől elérhető lesz a balassagyarmati oktatási intézményekben is. Érdeklődésünkre pedig elmondta, hogy az év eleji budapesti tragédiát – amikor is egy hétéves kisfiú súlyos mogyoróérzékenység okozta allergiás reakció miatt hunyt el – követően szakembereket kérdeztek meg az esettel kapcsolatban. Továbbá megvizsgálták, hogy mennyibe kerül az injekció, milyen intézkedésekre, egészségügyi követelményekre van hozzá szükség, illetve milyen kockázatai lehetnek. 

– Ennek fényében a képviselő-testület úgy döntött, hogy az őszi tanévkezdéstől a város minden bölcsődéjében, óvodájában, és iskolájában biztosítjuk majd az Epipen adrenalininjekció-tollakat, amelyek allergiás sokk esetén életet menthetnek. Emellett természetesen gondoskodunk a használathoz szükséges oktatásról is – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az önkormányzat teljes áron vásárolja majd meg az injekciókat. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában