Vár

2022.07.09. 14:44

Várjátékokkal emlékeztek Drégely várának 470 évvel ezelőtti ostromára

A település önkormányzata a Szondi Várjátékok elnevezésű rendezvényével közel három évtizede ápolja a Szondi kultuszt és hagyományt. A szombati ünnepségen a vár ostromának 470. évfordulójára emlékeztek Drégely váránál és a Sáferkúti tisztáson. Ennek során a várvédelem korszakát idézték fel változatos, gazdag történelmi ihletésű programokkal.

L.J.

Forrás: Fürjes Béla

A rendezvény szombat délelőtt látványos viselet- és fegyverbemutatóval, valamint ostromjátékkal vette kezdetét Drégely váránál. Majd Rigó Dávid, a község polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Ebben a várat védő hősöket méltatta. 

Ezt követően Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg a gondolatait a jelenlévőkkel. 

– Az az emlékezés, ami évről- évre idehoz Drégely várához, azt mutatja, hogy mennyire fontosak számunkra azok az értékek és hagyományok, amelyek egyrészt a történelmünk, másrészt a korabeli kultúránknak a megjelenítése – mondta Balla Mihály. Hozzátette: – A globális kihívások ellen mindig az a legfontosabb, hogy mi a helyi közösségeinkben, hogyan őrizzük meg a hagyományainkat, a hitünket, hogyan próbáljuk meg azt az örökséget továbbvinni, ami nemzetté tesz bennünket. Nagyon büszkék vagyunk azokra a hagyományokra, arra a kultúrára, ami az elmúlt ezer évben ennek a hazának a továbbélését jelentette.

Aztán Teszáry Hanga, a Drégelyvár Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, hogy évekkel ezelőtt kihelyezésre került a várban egy könyv a látogatók számára, amelyben leírhatták a gondolataikat. Később ebből született egy kiadvány, amelyből most felolvasott néhány részletet. 

Ezután Teszáry Károly, a Drégelyvár Alapítvány tiszteletbeli elnöke osztotta meg a jelenlévőkkel, hogy mennyire hálás, amiért a sors ráosztotta a Drégelyvár állagmegóvó helyreállítását. Továbbá örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a 30 évvel ezelőtt megkezdett munkának a mai napig meghatározó részese lehet.

Dombai Gábor, a Drégelyvár Alapítvány elnöke pedig hangsúlyozta, hogy a 30 éve létrehozott szervezetnek két fő célkitűzése van. Az egyik a Drégelyvár állagmegóvása, a másik a Szondi Kultusz ápolása. 

A Drégely váránál tartott megemlékezést végül koszorúzással zárták. Az ünnepi programon közreműködött többek között a Teleki Szél Zenekar, a Szent László Vitézei, valamint az Északi Szabad Hajdúk. 

A nap további részében a Sáferkúti tisztáson egy középkori forgatag estig várja az érdeklődőket, ahol a hagyományőrző csapatok méltó módon idézik fel a dicső múltat, a hősök tetteit. Továbbá a látogatók megismerhetik az íjászat, a szablyavívás, a kardforgatás és a tüzérségi fegyverek használatát, valamint számos egyéb produkciót és bemutatót tekinthetnek meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában