Cukiság

2022.07.17. 14:50

Igazi meglepetés: háromhetes szarvasborjú játszik a zabari tanyán

A Zabarhoz tartozó településrészen, Kútágapusztán még június közepén született szarvasbébi az ottaniak valódi meglepetésére. A Heol.hu számolt be arról, hogy Rozi, a szarvasmama hosszabb kóborlás után tért haza gazdáihoz azért, hogy világra hozhassa kicsinyét, Fülit.

P.K.

A szarvasborjú kicsattan az egészségtől, jól érzi magát Zabaron

Fotó: Rizmayer György/Facebook

A tanya vezetője, Rizmayer György és családja nyaranta a kútágapusztai ingatlant rendezgetik, ahová Rozi, a hétéves szarvastehén szinte szabadon ki-be járkál. Az állat az elmúlt években még soha nem tért haza vemhesen, ezért is volt nagy öröm, amikor júniusban életet adott Fülinek.  

Rozi tavaly októberben, a párzási szezonban hosszabb időre kimaradt. Nekem kellett megkeresnem a környékbeli erdőkben. Nagy szerencsémre hamar megtaláltam, de akkor fel sem merült bennem, hogy vemhes lehet, mert az állatot ehhez már öregnek gondoltam – mondta a Heol.hu érdeklődésére Rizmayer György.

Hozzátette: a lánya jelezte neki június 22-én, hogy Rozival baj van, mert elfeküdt és nem akar felállni. Körülbelül háromórás vajúdás után azonban egy nőstény borjúnak adott életet.

Rozi június közepén hozta világra kicsinyét, bár az ellés nem volt könnyű
Forrás: Rizmayer György/Facebook

– Az állat egyedül képtelen lett volna világra hozni a kicsinyét, rettentően megszenvedte minden percét. A borjú eszméletlen volt, ezért gyors és szakszerű lépésekhez kellett folyamodnunk: felkaptuk a hátsó lábainál fogva, kitisztítottuk a légutait és más mesterfogásokat alkalmaztunk, amiket az állatorvosok is szoktak. Leírhatatlan volt a boldogság, amit akkor éreztünk, amikor magához tért. Rozi elkezdte a kicsit nyalogatni – emlékezett a tanyavezető. 

Fülinek nem csak az anyatejre van már szüksége, kezdi ropogtatni a kukoricát, búzát és a füvet is harapdálja.

– Amíg Füli meg nem erősödik, nem engedem ki a telekről, még a kerítést is megerősítettem. Azonban a kritikus másfél hónap után az anyjára lesz bízva a döntés abban a tekintetben, hogy elmennek vagy maradnak. A legnagyobb félelmem az, hogy később olyan emberrel futnak össze az erdőben, aki nem úgy viszonyul majd hozzájuk, mint a családom és én. Talán némiképp megnyugvást jelent, hogy az idegeneket Rozi nem igazán szereti és tartja a tisztes távolságot – húzta alá a gazda. 

Nagyokat alszik és játszik a háromhetes kiscsoda
Forrás: Rizmayer György/Facebook

A tulajdonos mentette meg Rozi életét - Rozi bébikorában beleesett a váraszói tóba, ahonnét nem tudott kijönni. György két hónapon keresztül etette őt kecsketejjel, hogy felépüljön. Mint azt a Heol.hu-nak elmondta: bár sikeresen felnevelte a jószágot, még egyszer nem biztos, hogy vállalkozna rá. Kemény munkát, türelmet és odafigyelést igényel az állatgondozás.

Címkék#szarvas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában