Légszennyezés

2022.07.21. 17:30

Kifogásolt a levegőminőség Salgótarjánban az ózon magas koncentrációja miatt

A Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése szerint kifogásolt minősítést kapott a megyeszékhely levegője.

Nool

A krónikus légúti betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak

Forrás: Shutterstock

Tegnap kifogásolt volt a levegő minősége huszonegy, mérőállomással rendelkező településen – köztük Salgótarjánban – a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés értékelése alapján. Az érintett helyeken napközben az ózon koncentrációja elérte azt az értéket, melynél a krónikus légúti betegségben (pl. asztma, krónikus bronchitis) szenvedők tünetei erősödhetnek, illetve a gyermekek és az idősek is légúti tüneteket tapasztalhatnak – tájékoztatott csütörtöki közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Hozzátették, hogy az ózon egy másodlagos légszennyező, a földfelszínhez közel az emberi tevékenység következtében levegőbe kerülő gázok fotokémiai reakciói során képződik. Koncentrációja nyáron nő meg leginkább és általában a déli, kora délutáni órákban éri el a legmagasabb értékeket.

Forrás: NNK

Azt kérik, hogy aki teheti, a nap legmelegebb időszakában tartózkodjon beltéri környezetben, ahol az ózon koncentrációja jellemzően alacsonyabb. Javasolják továbbá azt is, hogy a hőségre és a kedvezőtlen levegőminőségre való tekintettel mindenki kerülje a szabadban végzett intenzív fizikai munkavégzést, sportolást, szabadban tartózkodás esetén viszont fontos óvni magunkat a magas UV sugárzástól. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azzal kapcsolatban, hogy várható-e javulás, nem szolgált kedvező hírekkel:

A következő napokban javulás nem várható a levegőminőség alakulásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában