Csalók

2022.07.14. 06:50

Ismét felbukkantak: egy anyánál és két nagymamánál is próbálkoztak az unokázós csalók Érsekvadkerten

A helyi polgárőrség szerdán, a közösségi médiában közzétett bejegyzésében figyelmeztette az érsekvadkerti lakosokat, hogy a településen újra megjelentek az úgynevezett unokázós csalók.

L. J.

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

– Szerda délelőtt, három esetet is jelentettek a falu lakói – mondta el érdeklődésünkre Doman László, az Érsekvadkerti Polgárőrség tagja. 

Hozzátette: – Mindhárom esetben egy nagyon jól kommunikáló, kedves, hízelgő személy hívta fel ismeretlen számról az egyedülálló anyát, idős nagymamákat. A telefonáló először is elmondta a tárcsázott személyek nevét, lakcímét, amit állítása szerint az érintettek gyermekétől tudott meg, akik letartóztatásban vannak a Budapesti Rendőr-főkapitányságon. Méghozzá azért, mert ismeretlenek megkérték, hogy segítsenek feltenni egy teherkocsira egy csomagot, ami a felpakolás közben szétszakadt, és abból fegyverek, valamint kábítószer került elő. Ezt meglátták a rendőrök és letartóztatták a gyermekeiket. Azonban nincs nagy probléma, mert van egy ügyvéd, aki öt-hatmillió forint ellenében elintézni, hogy a hozzátartozó kiszabaduljon. Majd hangsúlyozta, hogy senkinek nem szabad erről szólni, illetve megkérdezte, van-e otthon készpénz vagy arany. Amennyiben nincs, akkor kérte a felhívott személyeket, hogy vegyenek ki a bankból, és majd később megbeszélik a pénz átadásának a helyszínét és a módját.

A helyi polgárőrség vezetője kiemelte, hogy szerencsére senkitől sem sikerült pénzt kicsalni a telefonálónak. Azonban arra kér mindenkit, hogy ilyen esetben azonnal hívják fel a gyermekeiket, unokáikat vagy a rendőrséget, de semmiképp se fizessenek!

Az unokázós csalással kapcsolatban a rendőrség is megszólalt. Mint azt közleményükben írják az elmúlt napokban Nógrád megyében az unokázós csalók többször próbálkoztak idős emberektől pénzt kicsalni. Az elkövetők vezetékes telefonszámon hívták fel a kiszemelt áldozatokat és a korábbi esetekhez hasonlóan pénzt próbáltak meg kicsalni tőlük azzal az ürüggyel, miszerint közeli hozzátartozójukat – gyermeküket, unokájukat – letartóztatták és szabadításukhoz pénzre van szükség.

A rendőrségre július 12-én és 13-án összesen hat esetben érkezett bejelentés unokázós csalással kapcsolatban, azonban a csalók minden alkalommal lelepleződtek, az időskorúak nem dőltek be nekik, pénz átadására egyik esetben sem került sor.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a továbbiakban is kéri a lakosságot, hogy legyenek kellően bizalmatlanok az ilyen hívások esetén, és figyelmeztessék hozzátartozóikat is, megelőzve ezzel, hogy Ők se váljanak bűncselekmény áldozatává.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában