Parkosítás

2022.07.02. 06:50

Folyamatosan tisztán tartják és szépítik a környezetet Szécsényben

Bár jelenleg a nagy meleg miatt jelentkeznek nem várt problémák, Zsíros Tamásnak, a szécsényi önkormányzat műszaki vezetőjének bármilyen évszakban bőven akad tennivalója. Sokoldalú tevékenységéhez néha kevésnek bizonyul a napi nyolc óra. Ahhoz, hogy minden adódó feladatot elvégezzen, gyakran napi tíz–tizennégy órában áll a város szolgálatában.

Szenográdi Ferenc

Zsíros Tamás, az önkormányzat műszaki vezetője akár naponta tíz–tizennégy órát is a város szolgálatában áll

Forrás: Szenográdi Ferenc

Ahogy mondta, minden évszaknak megvan a maga feladata. Tavasszal előtérbe kerül a parkosítás, a virágok kiültetése, majd nyáron is összetett feladatok elvégzése áll előtte. Ezután ősszel a rengeteg lehulló lomb összegyűjtését és az önkormányzat komposztáló területére történő elszállítását kell megszervezni, megoldani. Télen aztán a hó eltakarítása, az utak jégmentesítése kerül előtérbe. 

Mindezek mellett további feladatok is hozzá tartoznak. A műszakiak készítik elő a városi rendezvényeket, ők állítják fel a szabadtéri színpadot, és előtte természetesen az adott területet is rendbe teszik. Azután a rendezvény végeztével vissza kell állítani az eredeti állapotot. Sokszor több rendezvény is egy időben zajlik, legutóbb például a zsidó temetőben a holokauszt áldozatainak emléke előtt tisztelegtek, miközben a művelődési ház nyárindító rendezvényt szervezett. Feladataik között szerepel a város parkjaiban, két temetőjében, illetve a benczúrfalvai és pősténypusztai temetőben a fűnyírás, valamint a Várkert rendbetétele. Folyamatosan ápolják, gondozzák a város parkjait, de emellett hozzájuk tartozik a városközpont tisztán tartása, a mellékutcák kátyúzásának elvégzése, s még jó néhány feladat. 

Zsíros Tamás elmondta, hogy sajnos a városban több olyan családi ház található, amelyek környékét nem teszik rendbe az ott lakók. Előfordul, hogy egy-egy tulajdonos a többszöri felszólításuk ellenére sem tesz eleget kötelezettségének. Ha az ingatlan tulajdonosa nem érhető el, vagy túl idős, akkor a környék rendbetétele is a műszaki csapatra hárul. 

Jelenleg 40 főt alkalmaznak a közmunkaprogramban. Ahogy Zsíros Tamás mondta, az itt dolgozók feladata a fentebb sorolt tevékenységeket tekintve igen sokrétű. A fűnyírástól kezdve egészen az utcák, parkok rendben tartásáig sok mindenben közreműködnek. Rajtuk kívül az önkormányzatnak hét főállású szakembere van, akik a szállításban, a gépek javításában, az anyagmozgatásban, az önkormányzati intézmények karbantartásában vesznek részt. 

Szintén hozzájuk tartozik a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornaterme, amelyet délután négy óráig az iskola használ, azt követően pedig a város sportolói veszik igénybe. Annak fűtése, takarítása, zárása mind-mind az ő feladatuk. Zsíros Tamás elmondta, hogy reggel fél hétkor kezdődik a munkája, ilyenkor eligazítja a dolgozókat, megmondja, hogy kinek, hol, milyen feladatot kell végeznie.

Majd este szintén találkozik a dolgozókkal, aztán végigmegy a városon és megvizsgálja, hogy hol, milyen feladatok adódnak még, amelyekre másnap felhívja a dolgozók figyelmét. Hozzátette, gyakran előfordul, hogy vasárnap, vagy akár este is munkában kell lenniük, mert, ha például a vihar kitör egy fát, letörik egy ág, azt el kell távolítani, a forgalom számára biztosítani kell az akadálymentes utat. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában