Színjátszás

2022.07.08. 06:50

Nógrád megyében is egyre népszerűbb a Pajtaszínház projekt

Hagyományt ápol, közösséget kovácsol, valamint a kultúránkat is élteti a Pajtaszínház projekt, amely Nógrád megyében is egyre népszerűbb.

Nagy Orsolya

A bujáki Rigófészek társulat további darabokat is színre vitt, itt Molière Kényeskedők című művét adják elő | Beküldött fotó

Sikeresen működik szűkebb hazánkban is a Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság, valamint a Nemzeti Színház támogatása által életre keltett program, a Pajtaszínház. A kezdeményezés még 2015-ben indult útnak, hogy felelevenítse a falusi színjátszás hagyományait. 

Mint arról a Nemzeti Művelődési Intézet közleményében korábban beszámolt, a program célja, hogy a falvakban újraéledjen a színjátszó körök munkája, új csoportok alakuljanak, ezzel is színesítsék a kulturális életet, és természetesen helyi színházi élményhez juttassák a lakosokat. A program ideje alatt együtt eltöltött idő közösségépítő, ennek révén más együttlétek kialakítására is építő jelleggel hat. Az amatőr társulatok a program végén a budapesti Nemzeti Színházban mutatkoznak majd be a Pajtaszínházi Szemlén. 

Csaba Alexandra, a projekt Nógrád megyei felelős munkatársa elmondta, hogy szeptemberben újabb csoport indulhat majd el egy községben, amely a tervek szerint Mihálygerge lesz. Jelenleg azonban még zajlanak az egyeztetések. 

A társulat egyházi és kabaréműsort is előadott már, valamint a trianoni évfordulóra hangjátékkal készültek. A helybéli közönség az összes előadást örömmel fogadta 
Forrás: Hegedűs Márk

– Nagyon sikeres megyénkben a felhívás, minden résztvevő pozitívan vélekedik róla, és jelentős közösségerősítő szerepe is van. Mi pedig rendszeresen érdeklődünk a településeken, hogy van-e igény színjátszásra. Ráadásul arra is volt már példa, hogy egy-egy falusi társulat később további darabokat is színre vitt. Ilyenek például a bujákiak is, akik már számos rendezvényen felléptek az elmúlt időszakban – emelte ki Csaba Alexandra. 

Hozzátette: a program kezdete óta összesen nyolc csoport lépett fel eddig, köztük Tar, Buják, Ságújfalu, Bárna és Egyházasgerge is. 

Varga Károlyné Andrea, a helyi művelődési ház vezetője és a bujáki Rigófészek társulat tagja kifejtette: tíz személlyel indult útnak a társulat a Pajtaszínház programban, amely során Molière Kényeskedők című művét vitték színre. – Kimondottan jól sikerült az előadás, sok-sok pozitív visszajelzés érkezett, és azóta mintegy tíz településen léptünk színpadra, például Balassagyarmaton, Béren, Pásztón, de Romhányban is. Nagy örömünkre szolgált továbbá, hogy a megyén túl is felléphettünk, így Boldogon és Kartalon – közölte Varga Károlyné Andrea. 

Mint mondta, olyan jó csapat verbuválódott össze, hogy a próbákon kívül is összejártak. Bujákon pedig több előadást is készítettek már. Az egyházközségi estén például külön műsort adtak elő, egy retró kabarét, Ha én egyszer kinyitom a számat címmel. A trianoni évfordulóra hangjátékkal készültek. A helyiek pedig nagyon élvezték az összes előadást. 

Andrea arra is kitért, hogy a jövőben újabb darabbal is készülnek, de több tervük van még, amelyeket szeretnének megvalósítani. Minden tag nagyon lelkes és továbbra is összetartók. 

– Bár ismertük egymást, mégis teljesen új közösség alakult a programnak köszönhetően. Összekovácsolódtunk a közös cél érdekében, és most már sokkal bátrabbak vagyunk a színpadon is. 
Nagyon sokat köszönhetünk Máté Krisztiánnak, a rendezőnek is, hiszen mindenben segített és bátorított minket. A visszajelzések alapján pedig a bujákiak is örülnek annak, hogy van társulat a faluban. Remélem, hogy a lendületünk továbbra is kitart – hangsúlyozta a színháztársulat tagja. 

Kifejtette: új hagyományt szeretnének létrehozni azzal, hogy mindig meghívnák egy-egy előadásra a Pajtaszínház legújabb csoportját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában