Verseny

2022.06.10. 17:49

Országos fizikaversenyt nyert és természettudományi olimpiára készül a gyarmati tanuló

A közelmúltban rendezték meg a nyolcadik évfolyamosok számára a XXXII. Öveges József Kárpát-medencei Fizikaverseny döntőjét Győrben, amelyen Együd András Buda, a Balassi Bálint gimnázium tanulója abszolút első helyezést ért el.

L. J.

Együd András Buda átveszi a díjat

Forrás: KFKI

A versenyre Istvanovszki Róbertné matematika–fizika szakos tanárnő készítette fel a diákot, akinek ez volt élete első egyéni országos versenye. 

– A tanárnő minden héten tartott a fizikaórán kívül szakkört, amelyen két osztálytársammal együtt vettem részt – mondta el hírportálunknak Együd András Buda. Hozzátette: – Aztán a verseny döntőjének közeledtével már minden tanítási napon gyakoroltunk, kísérleteztünk, megbeszéltük a fizikatörténeti feladatok fontos elemeit, és persze sokat számoltunk. A tanárnő nagyon fontosnak tartja a csapatmunkát, ezért a legtöbbször így dolgoztunk.

 Együd András Buda kifejtette, hogy az első helyezés igazolja számára, hogy jó úton halad, és továbbra is érdemes a természettudományokkal foglalkoznia. 

– Örülök ennek az eredménynek, hiszen a nagyon szoros mezőny rámutatott arra, hogy mindent pontosan kell megtanulni. Beláttam azt, hogyha az ember ilyen versenyeken eredményesen szerepel, akkor olyan támogatásra tehet szert, amire a későbbiekben szüksége lehet. Emellett megtisztelő élmény volt olyan emberekkel találkozni, akik meghatározó tagjai a magyar tudományos világnak – hangsúlyozta a tanuló, aki az elmúlt években a megyei matematikaversenyeken is szép helyezéseket ért el, illetve csapatversenyen is jutott már be országos döntőbe. 

Együd András Buda végül kitért a jövőbeli terveire is. Mint mondta, szeretne bekerülni abba a Magyarország által indított, hatfős csapatba, amely a Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián (IJSO) vesz majd részt. A távoli jövőre vonatkoztatva pedig még nem döntött véglegesen, de talán a részecskefizikával kíván majd foglalkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában