Fejújítások

2022.06.05. 13:41

Az erdélyi testvértelepülésről is érkezett segítség a magyargéci egyházközséghez

A község templomának felújítása a Váci egyházmegye adományából és a falu lakosságának adakozásából tevődött össze.

Sz. F.

Petróné Szerémi Réka

Forrás: NMH/Sz.F.

Tettre kész, összetartó, aktívan munkálkodó közösség a miénk 

– vélekedett Petróné Szerémi Réka, a magyargéci egyházközség világi elnöke. Az elmúlt időszakban újították fel templomuk belsejét, s az elvégzendő feladatokra nagyon sokan jelentkeztek. Ahogy azt az egyházközség világi elnöke mondta, az emberek az első hívó szavukra mentek és dolgoztak. Az erdélyi Csíkszentdomokosról, a község testvértelepüléséről is érkeztek családok, akik bekapcsolódtak a renoválásba. A belső felújítás még Zalán atya idejében kezdődött, de őt közben áthelyezték egy másik településre. Így a jelenlegi lelkipásztoruk, Balogh László plébános idejében fejezték be. A felújítás komoly összegbe került, ami a Váci egyházmegye adományából és a falu lakosságának adakozásából tevődött össze. 

Magyargécnek nincs külön plébánosa, a szomszédos településhez, Nógrádmegyerhez tartoznak. A nyolctagú vezetőség aktívan bekapcsolódik a különböző egyházi rendezvények szervezésébe. Családok bevonásával gulyibákat, vagyis sátrakat készítenek az úrnapi körmenethez. A Szentkútra vezető Mária útvonal Magyargécet is érinti. Az itt élők gyümölccsel, üdítővel, teával, szendviccsel kínálják a zarándokokat. 

Petróné Szerémi Réka elmondta, már jelezték feléjük, hogy augusztus 20-án Esztergomból érkező 300 fős zarándokcsoport halad át településükön, akiket természetesen vendégül fognak látni, s ebben az önkormányzat is részt vesz. Az elnök úgy vélekedett, hogy a helyi önkormányzattal nagyon jó a kapcsolatuk, örül, hogy a faluban nincs széthúzás, a különböző közösségek együtt dolgoznak. Petróné Szerémi Réka, aki egyben az iskola igazgatóhelyettese is, hozzátette: szívvel lélekkel végzi társadalmi megbízatását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában