Hivatás

2022.06.28. 06:50

A programírás teszi teljessé az életét a szécsényi informatikusnak

Balázs Róbert több Nógrád megyei iskolában is megfordult már informatikai oktatóként. Jelenleg a belügyminisztériumnak ad tanácsokat számítástechnikai kérdésekben. Tevékenysége egyfajta életformává vált, több korábbi növendékéből vált elismert programozó.

Sz. F.

Balázs Róbert szécsényi lakásában, ahol naponta órákat tölt el a számítógép előtt

Forrás: NMH | Fotó: Sz. F.

Balázs Róbert az 1980-as évek közepén járt a balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumba. Ott szerette meg a számítástechnikát, azon belül is a programozást. Akkor még nem gondolt arra, hogy ez a tevékenység fogja meghatározni az életét, pedig tagja volt a számítástechnikai szakkörnek is. Amíg a többiek csak játszottak a gépeken, ő egy társával programokat kezdett írni. Miután elkészült néhány kisebb programmal, megérezte az alkotás örömét, ami újabb motivációt jelentett számára a folytatáshoz. A középiskolások országos programozó versenyén is részt vett, ahol egy első és egy harmadik helyezést ért el. Olyan szinten elsajátította a számítástechnikai ismereteket, hogy érettségi után óraadóként helyezkedett el az iskolájában.

Szülővárosában, Szécsényben is ezt a tantárgyat tanította a mezőgazdasági szakközépiskolába, ahol szintén óraadóként dolgozott. Itt 1994-ben alakult meg a nyolcévfolyamos gimnázium, ahol a tantestület tagjaként a számítástechnika oktatása lett a feladata. 

A városi oktatási bizottság kezdeményezésére csakhamar számítástechnikai tagozat alakult a gimnáziumban. Balázs Róbert munkájának köszönhetően ez a tagozat rövid idő alatt elismerést váltott ki megyeszerte, a legjobbak közé tartozott. Balázs Róbert a tanórán kívül, szakköri és egyéb formákban is foglalkozott tanítványaival, akik közül később ismert és elismert programozók kerültek ki. A számítástechnikai tagozatot még tovább szerette volna fejleszti, hogy ott komolyabb programozói képzéseket tudjanak végezni. Ez a terve azonban anyagiak miatt nem valósulhatott meg.

Az ezredfordulót követően aztán elköszönt az iskolától és Budapesten kezdett el dolgozni. Egy évig egy amerikai cégnél tevékenykedett programozóként, azt követően pedig a belügyminisztériumhoz került, ahol több országos jelentőségű programot is készített. Jelenleg is a belügyminisztérium számítástechnikai főtanácsadója. Ezek mellett különböző alkalmazásokat alkot, diákokat készít fel a programozói érettségi vizsgára és több vállalatirányítási szoftver is a nevéhez kapcsolódik.

Utalt rá, hogy aki programozással szeretne foglalkozni, annak számolnia kell azzal, hogy órákat, akár éjszakákat tölt majd el a gép előtt, a legjobb megoldást keresve. – A programozás egyfajta életvitel. Napjainkban olyan magas szintre ért, hogy a programkészítés csak egy része az informatikának – mondta Balázs Róbert. – Például amikor az 1980-as években az akkori helyi termelőszövetkezetnek bérszámfejtő programot készítettem, akkor 18 éves fejjel a bérszámfejtés szinte minden területét meg kellett ismernem – tette hozzá. Arra is utalt, hogy egy programozónak az általa készített szoftver minden apró elemét behatóan kell tanulmányoznia. Balázs Róbert munkahelye ma a szécsényi lakása, ahol naponta órákat tölt el a számítógép előtt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában