Tábor

2022.05.10. 19:54

Újraélesztenék a zománcművészeti alkotótábort a tarjáni tűzhelygyárban

A Nógrád megyében élő amatőr művészek körében népszerű műfaj a zománcfestészet. Köszönhető ez a megyeszékhelyen található tűzhelygyárnak és utódjának, amely lehetőséget biztosít az alkotók munkáinak kiégetéséhez.

Szenográdi Ferenc

Gedeon Hajnalka művésztanár (balra) az égetésben közreműködő dolgozókkal

Forrás: NMH | Fotó: Sz. F.

A megyénkben élő alkotók hosszabb ideig zománcművészeti táborban is fejleszthették ismereteiket. Ezt a lehetőséget szintén a gyár biztosította, évente egy alkalommal négy-öt napos alkotótáborban vehettek részt az érdeklődők. Évekkel ezelőtt azonban megszűnt a gyáron belüli alkotás és a művek kiégetésének lehetősége. Most egy csoport alkotó újra felvette a kapcsolatot a gyárral, szeretnék feleleveníteni a régi hagyományt, de legalább azt, hogy az otthon elkészített munkáikat a gyár kemencéiben ki tudják égetni. 

Tóth Zoltán, a gyár részlegvezetője elmondta, hogy a csoport szóvivője, Bakos János kereste fel őt. Egykori munkatársa elmondta, szeretnék, ha a megyei zománctábor ismét lehetőséget kaphatna a területükön. 

– Tudvalevő, hogy számunkra a termelés a legfontosabb, de ha a lehetőségeink megengedi, támogatjuk a művészetet is. Az Országos Zománcművészeti Tábor részére lehetőséget biztosítunk, hogy lemezeket, festéket és égetési lehetőséget kapjanak nálunk az alkotók. Ami a megyei csoportot illeti, meghallgatva kérésüket, lehetővé tettük számukra, hogy tavasszal három alkalommal az otthon elkészített munkájukat behozhatják égetésre. Augusztusban vagy szeptemberben ismét lehetőséget biztosítunk részükre. Ami az évente három-négy napos gyáron belüli alkotótábort illeti, arra kértük őket, írjanak kérvényt a vezérigazgató úrnak – mondta a gyár részlegvezetője. 

Losonczy Ildikó salgótarjáni festőművész több mint három évtizede foglalkozik a zománcművészettel.  

Csopor­tunk kezdetben a művelődési házban elkészítette a képeket, s lehetőséget kaptunk, hogy azokat behozhassuk a gyárba égetésre. Később megalakult a Nógrád megyei Tűzzománc Alkotótábor. Munkánkhoz több éven át helyet biztosítottak a gyár területén. Viszont évekkel ezelőtt megszűnt ez a lehetőség. Örülök, hogy most újra alkalmunk nyílik az otthon elkészített képek kiégetésére – mondta. 

A salgótarjáni Bakos Jánosné – akinek a férje a csoport szóvivője – a maga és megszállott zománcfestő unokája nevében örömét fejezte ki, hogy ismét lehetőségük van az égetésre. Sz. Végh Erzsébet szécsényi alkotó szintén köszönetét fejezte ki. 

A salgótarjáni Hertelendi Zsuzsanna 30 éve foglalkozik tűzzománcozással. – Köszönjük ezt a három lehetőséget, s reméljük, hogy lesz folytatás – fogalmazott tömören. 

Gedeon Hajnalka, a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium művésztanára az elismerés hangján szólt a gyár vezetőinek művészetpártolásáról. Köszönjük, elsősorban Tóth Zoltánnak, de mindazoknak, akik biztosították számunkra ezt a lehetőséget, és természetesen minden dolgozónak, akik az égetés során közreműködtek. Nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Reméljük, hogy a négy-öt napos tábor megrendezésére beadott kérvényünket a gyár vezetősége pozitívan bírálja majd el. Mint ahogy korábban, úgy ez alkalommal is kiállítást rendezünk az alkotótársak munkáiból szeptemberben, a Bolyai gimnázium aulá­jában – mondta a művésztanár. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában