Családi nap

2022.05.17. 14:11

Óvodások zarándokolnak majd a szentkúti kegyhelyre

Első alkalommal rendeznek családi napot nemzeti kegyhelyünkön május 21-én, szombaton.

G.K.

Forrás: Beküldött

Az érdeklődőket bábszínházzal, kézműves programokkal, népi játékokkal, ugrálóvárral várják a szervezők, illetve Szalóki Ági gyermekkoncertjének is részesei lehetnek a helyszínre látogató csemeték.

– Már javában folyik az építkezés, hogy a katolikus nemzeti kegyhely jövő év végére családbarát vállásturisztikai helyszínné váljon. Épülnek a családi apartmanok, ezeken kívül lesz kemping, játszótér, illetve sportpálya is. A gyermekek azonban addig sem maradnak program nélkül, hiszen Szentkúton már idén megrendezik az első családi napot, összekötve ezt a programot a már hagyománnyá vált óvodások zarándoklatával – mondta el lapunknak Orosz Lóránt.

A nemzeti kegyhely igazgatója hozzátette: május 21-én, szombaton, 9 óra 30 perctől lesz a gyülekező, majd személyesen köszönti az egybegyűlteket. Ezt követően közösen vonulnak be a liturgikus térre, ahol átadják a vándorkeresztet, ami egy új óvodához kerül majd. Mindezek után, 11 órától dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke mutat be szentmisét.

Délután, 13 órakor a Mesekocsi teátrum tolmácsolásában kezdődik a bábszínházi előadás, majd azt követően Szalóki Ági tartja meg gyermekkoncertjét a szabadtéri oltárnál, ahol József Attila, Tamkó Sirató Károly, Szabó T. Anna, Erdős Virág, Jónás Tamás, illetve Garaczi László költeményei hangzanak majd el megzenésítve. A nap folyamán ingyenes ugrálóvár, népi játékok és játszótér, arcfestés, valamint kézműves programok is várják a kicsiket és a nagyokat egyaránt. 

Értelmi fogyatékossággal élő művészek alkotásaiból nyílt tárlat

Nemzeti kegyhelyünk Ferences Galériája ad otthont annak a különleges kiállításnak, amelynek köszönhetően a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány fogyatékossággal élő művészeinek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

– Egy olyan program keretein belül valósul meg a tárlat, amely két évtizede nyújt lehetőséget hazánk, illetve a Kárpát-medence számos pontján élő tehetséges, értelmi sérült felnőttek művészeti képzésére, valamint arra, hogy ők a képzőművészet eszközeivel kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket. A kiállítás az alapítvány jubileumi programsorozatának a része – tájékoztatta lapunkat Babják Judit.

Az alapítványi koordinátor hozzátette: a program célja, hogy a képzőművészet számos kellékével, az értelmi sérültek is ugyanolyan természetességgel mutathassák ki érzelmeiket mint ép társaik, valamint teljesen szabadon, korlátok nélkül alkothassanak véleményt magukról és a világban betöltött szerepükről.

– A Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány a társadalmi elfogadás, a közös felelősségvállalás jegyében mutatja be a fogyatékossággal élő embertársaink tehetségét, munkáját, életét – tájékoztatta portálunkat Babják Judit.

Az alapítványi koordinátor kifejtette továbbá: az alkotások jól reprezentálják, hogy ezek a sérült, ám tehetséges alkotók milyen érzékenységgel tudják bemutatni a világunkat, a mindannyiunkat foglalkoztató kérdéseket. Az elmúlt években számos hazai és nemzetközi kiállításon, találkozón ismerhették már meg az alkotók tehetségét, ennek köszönhetően az alapítvány tevékenységét is, amely egyben társadalmi érzékenyítő projekt is.

A kiállítás, amelyet dr. Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke nyitott meg, június 19-ig, vasárnapig tekinthető meg nemzeti kegyhelyünk Ferences Galériájában. A napokban megtartott megnyitón mások mellett Varga Zoltán, a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány elnöke, illetve Orosz Lóránt, a kegyhely igazgatója is jelen volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában