Szemétgyűjtési akció

2022.05.30. 17:33

Összefogás révén tisztulhat meg az Ipoly nógrádi szakasza is

Második alkalommal rendezik meg a „Nagy” Ipoly-takarítást augusztus 11-14. között. A folyó megtisztításában felvidéki és anyaországi szereplők is közreműködnek majd.

Nool

Bárki jelentkezhet az akcióra

Forrás: Matey István/Hajdú-Bihari Napló

Fotó: Matey István

A Nógrád megyén is áthaladó, nagy területen Magyarország és Szlovákia határvonalát is képező Ipoly folyó a szlovákiai Vepor-hegységben ered, az Ipoly-hegy tövében. Teljes hossza a szabályozás óta 212 kilométer, Magyarországra Ipolytarnócnál lép be és onnan kanyarog tovább a Börzsöny hegységet megkerülve, hogy aztán a Pest megyei Szobnál a Dunába ömöljön. 

A Magyar Nemzet napokban közzétett információi szerint augusztus 11. és 14. között, 2021 után másodszor, ismét megrendezik a „Nagy” Ipoly-takarítást. 

– A Wichmann Tamás kilencszeres kenuvilágbajnok által megálmodott és létrehozott Duna–Ipoly Sportegyesület, valamint a Pro Civitate Dei Egyesület koordinálásával a folyó 170 kilométeres szakasza tisztulhat meg számos önkormányzat, ismert sportoló, valamint önkéntes segítségével. A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet arra, hogy a teremtett világ védelme minden embernek kötelessége – írja a hírportál a pénteki sajtótájékoztatóra hivatkozva.

– Annak érdekében, hogy gyermekeink és unokáink is megtapasztalhassák, milyen páratlan kincsei vannak a Kárpát-medencének, nekünk is sokat kell tennünk – fogalmaztak a résztvevők. Az akció jó példa lehet a Szlovákia és Magyarország közötti összefogásra, valamint a környezet védelme érdekében való közös cselekvésre is. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Ipoly egyebek mellett több mint ötven madárfajnak ad otthont.

– Többek közt az ő élővilágukat is segítjük megőrizni akkor, amikor a mások által szétdobált szemetet szedjük össze. Az Ipoly-takarítás ugyanakkor rólunk is szól, a környezetünk védelméről, a mi közös otthonunkról – fogalmazott Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő.

A folyó Nógrád megyei szakaszának megtisztítására is jelentkezőket várnak a szervezők. Az akcióra IDE kattintva lehet regisztrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában