Drágulás

2022.05.30. 06:50

Nógrádban is érezteti hatását az árnövekedés, a beruházásokra is kihat a drágulás

Az utóbbi hónapokban tapasztalt jelentős áremelkedések szűkebb hazánk településein is éreztetik hatásukat az önkormányzatok költségvetésében. Elsősorban a közétkeztetésben okoz nehézséget az alapanyagok drágulása. Emellett az elnyert pályázati támogatások összege is kevésnek bizonyulhat a tervezett felújítások esetében, az építőanyagok ára ugyanis szinte a duplájára emelkedett.

Gulyás Edina

A megítélt pályázati támogatások sok helyen nem elegendők a fejlesztésekhez

Forrás: Pexels | Illusztráció

Az emelkedő élelmiszer-, építőanyag- és energiaárak nem csak a családoknak adja fel a leckét. Ahogyan az állampolgároknak is egyre nehezebb a havi bevételükből kigazdálkodni a kiadásaikat, úgy szűkebb hazánk önkormányzatainál is érezteti hatását az alapanyagok drágulása. 

– Elsősorban a szociális étkeztetésben érezzük az emelkedő árak hatását. Főzőkonyhánkon több mint háromszáz adag ebédet készítenek naponta. A helyi általános iskolás és óvodás gyermekek ellátásán túl a szociális étkezést is innen biztosítjuk a faluban, sőt a szomszédos Szalmatercsen is – tájékoztatott Oláh Nándorné, Karancsság polgármestere. 

– Mivel a faluban sok a hátrányos helyzetű lakó, többen ingyen kapják az ebédet, amit a drága alapanyagárak miatt egyre nehezebb megoldani. Azt gondolom, ez nem csak a településünkön okoz gondot, így bízok abban, hogy a kormány kompenzálja majd az önkormányzatokat. 

Hasonló nehézségről számolt be Moravcsik Ferenc, Ecseg első embere is. Mint mondta, az élelmiszerárak jelentős drágulása következtében szerették volna megemelni a közétkeztetésben a térítési díjakat, azonban a veszélyhelyzet miatt arra nincs lehetőség. 

– Községünkben elsősorban különböző felújításokat és építési jellegű beruházásokat szeretnénk megvalósítani. Azonban az építőanyagok emelkedő ára miatt nem biztos, hogy a fejlesztésekhez megítélt pályázati támogatások fedezik a szükséges költséget – fogalmazott Moravcsik Ferenc, hozzátéve: – Az a tégla, amiért tavaly 300 forintot kértek, ma 1080 forintba kerül. Célunk, hogy a megkezdett beruházásokat mielőbb befejezzük, megelőzve a további drágulást. 

Székely József, Diósjenő polgármestere arról tájékoztatott, hogy a nyugat-nógrádi településen is érezhető az energiaárak emelkedése. Mint mondta, a február 15-ig elfogadott költségvetésbe ezt és a dolgozók bérének emelkedését még be lehetett kalkulálni, azonban akkor az ukrán háború hatásaival még nem lehetett számolni. 

– A faluban jelenleg zajló beruházásoknál az üzemanyag és az alapanyag drágulása miatt és a növekvő munkadíjak hatására a hónapokkal korábban megnyert pályázatokban szereplő összegek nincsenek összhangban a valós számokkal – hangsúlyozta Székely József, aki arra is kitért, hogy a jelenlegi helyzetben az önkormányzatoknak nincs más lehetőségük, mint felkutatni a rejtett tartalékaikat. Most rendkívül fegyelmezett költségvetési politikát kell folytatniuk. Diósjenőn például a képviselő-testület tagjai közül többen nem veszik fel a tiszteletdíjukat. 

– Az elmúlt években a vidéki települések rendkívül sok támogatást és lehetőséget kaptak a kormánytól. Napjainkban azonban nincsenek könnyű helyzetben az önkormányzatok. Az emelkedő árak miatt nehéz lesz tartani a korábban elfogadott költségvetést – mondta Széll Istvánné, Nemti polgármestere. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában