Munkanélküliség

2022.05.04. 13:49

Közfoglalkoztatással biztosít állandó bevételt a helyieknek Ipolytarnóc önkormányzata

Sokak számára az ott fellelt ősmaradványokról ismert Ipolytarnóc település. Amíg a világhírű őslénytani bemutatóhely sok turistát a községbe csábít, addig a helyiek között nagy a munkanélküliség. A falu önkormányzata közmunkaprogrammal igyekszik minél több embernek bevételt biztosítani. Ennek keretében rendben tartják a közterületeket, gazdálkodnak és fejlesztik a közösségi tereket.

Gulyás Edina

A közmunkások két évvel ezelőtt alakították ki a fedett, szabadtéri színpadot, most a terepmunkát végzik

Forrás: NMH/Hüvösi Csaba

Fotó: Hüvösi Csaba

Ipolytarnóc község nevét szerte az országban ismerik, az itt fellelt ősmaradványokra épülő bemutatóhely sok turistát vonz. Azonban a Szlovákiával határos faluban nagy a munkanélküliség, ezért döntött úgy a település vezetése, hogy közfoglalkoztatással biztosít állandó bevételt a helyieknek. 

– Három éve folyamatosan részt veszünk a Start közmunkaprogramban, az abban dolgozók száma kezdetektől hasonlóan alakul, nem tapasztalunk csökkenést. A munkások kétharmada nő, azoknak jelent ez jó lehetőséget, akik már nem tudnak elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. Illetve azoknak az édesanyáknak is lehetőséget biztosít a pénzkeresetre, akiknek még kicsi gyermekük van. Így nem kell eljárniuk a településről, könnyebben megoldják óvodás és kisiskolás csemetéik ellátását – fogalmazott Gál István polgármester. 

Mint mondta, két alprogramban szoktak pályázni: a helyi sajátosságokra fókuszálóban és a mezőgazdaságiban. Előbbiben a község fejlődésén, szebbé, komfortosabbá tételén tevékenykednek. Két évvel ezelőtt egy fedett, szabadtéri színpadot alakítottak ki a közmunkások, tavaly pedig egy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlant újítottak fel. Kicserélték a tetőt és a nyílászárókat. Mindezek mellett térkővel burkolt piacteret is létrehoztak. 

A helyi és a környékbeli őstermelők kínálhatják itt az általuk előállított portékákat. Havi egy-két alkalommal tartanánk piacnapot az erre járó kirándulók örömére. Várjuk a termelők, az árusok jelentkezését 

– hangsúlyozta a falu első embere, aki arra is kitért: – Idén a helyi sajátosságok programban az óvoda kerítését újítjuk meg, valamint a szabadtéri színpad környékén is lesznek fejlesztések, megoldjuk annak világítását és hangosítását is. 

Egy betonozott, 100 négyzetméteres nézőteret alakítanak ki, ezen túl három fedett főzőhelyet is építenek, hiszen az évről évre nagy sikerrel megrendezett pacalfőző versenyt is ezen a területen szokták levezényelni. 

Idén biztosan marhahúsból készülhet majd az ünnepi lakoma
Fotó: NMH/Hüvösi Csaba

A mezőgazdasági programban az elmúlt évben sertéstartásra, míg idén húsbikák és kecskék tartására pályáztak. A három borjú már meg is érkezett a településre, a tervek szerint a különböző rendezvényeken – idősek napján és a Szent Mihály-napi tűzgyújtás alkalmával – vendégelik majd meg azokból a helyieket. 

– Az állatokat a közmunkások gondozzák, a tartásukhoz szükséges takarmányt a program biztosítja – tájékoztatott Gál István. 

Nem csak az állattartásba vágtunk bele: fóliasátorban és szabad földön különböző zöldségeket, paprikát, paradicsomot, répát, karalábét és babot termesztünk. 

– Legutóbb gyümölcsöst alakítottunk ki, 40 darab almafát ültettünk el. A betakarított termés a helyi óvodás gyerekek téli vitaminszükségletét fedezi majd – tette hozzá.

A programban nevelt állatok kerülnek a bográcsba, majd az asztalra

Gál István arról is beszámolt, hogy a közmunkaprogram támogatásával kialakított palóc jellegű szabadtéri színpadnak nagy hasznát veszik, hiszen a hagyományos pacalfőző verseny minden évben sok érdeklődőt vonz a településre. 

A rendezvényt 16 éve szervezzük Ipolytarnócon, július végén, Szent Anna-naphoz kapcsolódva, akkor tartjuk a falubúcsút. 

– A kétnapos program szombaton veszi kezdetét, jó hangulatú műsorokkal, fellépőkkel. Ekkor állítjuk fel a bográcsokat is. Minden évben sok csapat jelentkezik a versenyre, Szlovákiából is – tájékoztatott a polgármester, hozzátéve: – Idén is készülünk a nagy sikerű megmérettetésre. Ezenkívül az elmúlt évben első alkalommal tartottunk Szent Mihály napjához kapcsolódó programot is, szintén hagyományteremtő szándékkal. 
Mint mondta, szeptember végén máglyagyújtással egybekötött disznóvágást tartottak. A közmunkaprogramban nevelt állatokat dolgozták fel, az abból készült finomságokkal vendégelték meg a helyieket. Idén marha kerül az asztalra. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában