Elővigyázatosság

2022.04.09. 15:34

Nem kell, de még mindig sokan hordják a maszkot Nógrád megyében

Több mint egy hónapja már nem kötelező a szájmaszk viselése a zárt terekben, azonban még most is vannak olyanok, akik hordják. Főképp az idősebbek veszik fel az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, elvétve még a közterületeken is látni olyanokat, akik viselik a védőeszközt.

Gerhát Karina

Az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön sokan védekeznek a vírus ellen 

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Március elejétől a legtöbb helyen, így az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön sem kell már maszkot viselnünk. A kormány azért hozta meg ezt a döntést, mert az ötödik hullám lecsengőben van. Az elmúlt hetekben már a templomokban is lazítottak a járványügyi korlátozásokon. Ezek ellenére még mindig akadnak olyanok, akik a saját, illetve embertársaik védelmére még viselik a szájmaszkot. 

A 72 éves Varga Istvánné szerencsésnek vallja magát, hiszen az elmúlt két évben nem kapta el a koronavírust

– A családomból szinte már mindenki elkapta, voltak, akik könnyebben, de olyanok is, akik nehezebben vészelték át. Az oltásnak köszönhetően azonban szerencsére senki sem került kórházba. Engem még nem fertőzött meg a vírus, de mindent meg is tettem ennek érekében. Úgy gondolom, kevés olyan ember van, aki nálam jobban betartaná az előírásokat, szabályokat. Hosszú hónapokig csak a boltba mertem elmenni, kerültem mindenféle személyes kontaktust. Néhány hete azonban már több helyen is megfordulok, de zárt térben továbbra is viselem a maszkot, biztos, ami biztos alapon. Az unokáim többször is megkérdezték már, meddig fogom még hordani. Azt feleltem nekik, addig, amíg el nem jön az a nap, hogy egyetlen ember sem betegszik meg a vírustól – mondta portálunknak Varga Istvánné. 

Főleg az idősebb emberek óvatosak, ők úgy látják, hogy még védekezni kell 

Hozzátette: rossz szemmel néz azokra az emberekre, akik úgy gondolják, hogy teljesen elmúlt a járvány, és úgy viselkednek, mint előtte. Úgy véli, egy jó darabig már semmi sem lesz olyan, mint 2020 márciusa előtt. Ezért is kér mindenkit, hogy a lazítások ellenére is nagyon figyeljenek oda a saját, illetve mások egészségének a védelmére. 

A harmincas éveiben járó Kalcsó Tamara arról számolt be portálunknak, hogy amint csak lehetett, ő azonnal megszabadult a maszktól. 

– Nem tudtam benne létezni, egyszerűen teher volt számomra, rosszul éreztem magam, amikor fel kellett tennem. Húsz kilométerre lakom a munkahelyemtől, ahová évek óta vonattal jártam, azonban, amikor kötelezővé vált rajta a maszkhasználat, rögtön áttértem az autóra. A jelenlegi benzinárak mellett azonban nem volt kifizetődő, ezért három hete ismét a tömegközlekedést választottam, hiszen már nem kötelező védőeszközt viselni rajta – tudtuk meg Kalcsó Tamarától. 

Kifejtette: természetesen megérti azokat, akik félnek, és továbbra is hordják a maszkot a zárt helyiségekben. A nagyszüleinek ő is azt tanácsolja, hogy vásárláskor tegyék fel, mert véleménye szerint sokat véd a vírustól, ha nem lenne rosszul benne, ő is a mai napig hordaná. 

A 19 éves Varga Ádám elmondta, hogy ő sem szerette a maszkot, nagyon örült, amikor bejelentették, hogy nem lesz kötelező viselni. Két hete azonban megfázásos tünetei voltak, ezért azonnal elment koronavírustesztre, ami negatív lett. 

– Akkor megnyugodtam kicsit, de úgy voltam vele, az ördög nem alszik, ezért a munkahelyemre sem jártam be, a nagyszüleimet sem mertem meglátogatni. A szüleim is benne vannak már a korban, ezért az otthoni közös helyiségekben is maszkot viseltem. Szerencsére nem lett semmi bajuk, aminek nagyon örültem. Bármennyire is nem szeretem a maszkot, úgy gondolom, hasznos, ha muszáj, főleg, ha a családom védelme a tét, akkor hordom. Bevásárláskor, illetve a diszkóban azonban már nem teszem fel, ha egészségesnek érzem magam – emelte ki Varga Ádám. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában