Választás 2022

2022.04.01. 18:21

Jogsértő „buszoztatási” tervek és kéretlen ellenzéki sms-ek Kelet-Nógrádban

Három kifogást tárgyalt péntek kora délutáni ülésén a salgótarjáni székhelyű Nógrád megyei 01. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság. Két esetben ismeretlen személy(ek)ről állapították meg, hogy megsértették a választási eljárásról szóló törvényt, míg a testület egy másik kifogásra reagálva a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd jelölőszervezeteket tiltotta el a további jogsértéstől.

Nool

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

A bizottság nyilvános határozatából kiderül: az egyik kifogás arról szólt, hogy Godó Beatrix, az ellenzéki összefogás jelöltje nyíltan, szórólapon hirdeti a szervezett választásra szállítást. A beadvány szerint a „buszoztatásról” szóló szórólapok bátonyterenyei lépcsőházakban lettek kifüggesztve. A szórólapon a választás napjára szóló, buszmenetrendszerű hirdetmény volt látható és az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok logói. A szöveg alapján a pártok felhívása a szállítás megszervezéséről szólt, ehhez a választás napján minden órában egy kisbuszt biztosítva.

A választási bizottság a kifogást részben alaposnak ítélte meg. Határozatuk kiemeli, hogy választójoga gyakorlásának érdekében bárki igénybe veheti bárki más segítségét – legyen szó akár a mozgóurna igényléséről, vagy akár a szavazókörbe szállításról. Ugyanakkor erre vonatkozóan a törvény tiltja az ilyen típusú nyilvános felhívás közzétételét, a szavazóhelyiséghez történő szállítás ilyen típusú megszervezését és annak népszerűsítését. A kifogásolt szórólapon Godó Beatrix ellenzéki jelölt neve nem szerepelt, így a bizottság személyével szemben nem, de a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, az LMP és a Párbeszéd jelölőszervezetek tekintetében megállapította a jogsértést.

Kéretlen SMS üzenetek

További két esetben ismeretlen személy(ek)ről állapította meg a választási bizottság, hogy jogsértést követtek el. A testület felé ketten is azért emeltek kifogást, mert kéretlen politikai tartalmú SMS üzenetek érkeztek telefonjaikra, miközben korábban a személyes adataik ilyen célú felhasználásához nem járultak hozzá. Az SMS üzenetek névre szólóan érkeztek, keresztnevükön megszólítva a telefonszámok tulajdonosait. Az egyikben azt írták (pontosan idézve a helyenként tört magyarságú szöveget): „Zoltan soha többé rabok, kelet helyett nyugat. Légy bátor!”, míg a másikban azt, hogy „Jozsef, itt az idő. Tegy meg mindent a változásért. Légy bátor!”

Miután csak azoknak küldhető telefonszámra vagy e-mail címre kampányanyag, akik ehhez korábban hozzájárultak, a bizottság mindkét esetben megállapította a jogsértést.

Amennyiben az érintettek nem értenek egyet az elmarasztalással, az ellen fellebbezéssel élhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában