Együttműködés

2022.04.29. 18:58

Határon túli kapcsolat erősíti a betegellátást Salgótarjánban

Sajtótájékoztatót tartott pénteken Július Höffer, a losonci és Dr. Szabó Géza, a salgótarjáni kórház igazgatója az intézmények határon átnyúló közös projektjének részleteiről, sikereiről.

Nagy Orsolya

Dr. Szabó Géza a projekt jelentőségét hangsúlyozta

Forrás: Szent Lázár Megyei Kórház

A bemutatott program a két határmenti kórház gasztroenterológia területen való együttműködését hivatott erősíteni, melyre csaknem 400 ezer eurót nyertek el. Dr. Szabó Géza, a Szent Lázár Megyei Kórház igazgatója az eseményen elmondta: az intézményüket érintő támogatás mintegy 150 ezer euró. Hozzátette: a projekt kiemelt céljaként határozták meg, hogy javítsák a gasztrointesztinális betegségek megelőzését és kezelését Banská Bystrica és Nógrád megye területén.

A tájékoztatón elhangzott: jelenleg hiány van a gasztroenterológiára szakosodott klinikákból, pedig sok olyan beteg van, akinek diagnózisa ilyen típusú vizsgálatot igényelne. Ezen betegségek megelőzése, kezelése és javítása több pillérre épül a célterületen: a technológiai berendezések fejlesztésére, az orvosok szakmai kapacitásának növelésére, valamint az együttműködésre és a tudáscserére is.

Az intézményvezetők beszámoltak arról is, hogy mindkét oldalon lehetőség nyílik műszerek beszerzésére is. Salgótarjánban egy úgynevezett márkás endoszkópos rendszert vásároltak mintegy 36 millió forint értékben. Ez javíthatja és felgyorsíthatja a diagnosztikai folyamatot, lerövidítve ezzel a kivizsgálásra várás idejét. Ezen kívül csökkennek a meglévő berendezések javítási és karbantartási költségei is.

Kifejtették, hogy a projekt során két-két szakmai workshop is megvalósult. 

Az együttműködés hatással lesz a szakmai kapacitás fejlesztésére és a legfrissebb ismeretek gyakorlati megvalósítására is a gasztroenterológia területén. A projekt hozzájárul a határokon átnyúló egészségügyi és regionális szintű fejlesztéshez, amelynek végső kedvezményezettje a beteg lesz

– húzták alá a sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában