Márkás ruhákat készítenek

2022.03.09. 15:16

Neves oktatóktól tanulhatnak szakmát a fiatalok a karancssági varróműhelyben

Azok előtt, akik a megyeszékhelyen található nemzetközi áruházlánc üzletében intézik napi bevásárlásukat már nem ismeretlen, hogy időről időre egy-egy jótékony kezdeményezést támogatnak szavazatukkal.

Gulyás Edina

Fotó: Shutterstock

Idén a budapesti Adománytaxi alapítvány a Karancsságon élő fiatalokat segíti a Varroda-vissza elnevezésű programmal. A vásárlók erre is leadhatták voksukat.  A projekt célja, hogy a fővárosban feleslegessé vált varrógépek és megmaradt textíliák segítségével, varróműhely keretében megismertessék a faluban élő fiatal, hátrányos helyzetű lányokkal az alkotás örömét – tájékoztatta hírportálunkat Oláh Nándorné polgármester, hozzátéve: – Egy neves cég fogja márkás ruhák elkészítésén keresztül bevezetni a helyieket a varrás rejtelmeibe. Az oktatók olyan elismert szakemberek lesznek, akik szeretnének lehetőséget adni kistelepülésen élő, a varrásra nyitott gyerekeknek a fejlődésre. 


Mint mondta, az üzletben leadott szavazatok alapján a második legtöbb voksot kapta a kezdeményezés, így tíz helyi lány vehet részt a Tájházban megrendezett kézműves műhelyben. Két varrógép már most rendelkezésre áll, azonban az alapítvány munkatársai további eszközöket hoznak majd. A program áprilisban indul és a tervek szerint augusztusig tart. 
 A jelenlétházban eddig is összegyűltek a 10–16 év körüli lányok, és szívesen töltötték az idejüket alkotással. Most is örömmel vesznek részt a kezdeményezésben, amelynek nem titkolt célja a szakma megszerettetése. Ezen kívül az sem utolsó szempont, hogy a fiatalok megtarthatják az elkészített termékeket – fogalmazott Oláh Nándorné, aki arra is kitért: – Az Adománytaxi alapítvánnyal további közös tervei is vannak az önkormányzatnak. A későbbiekben egy varroda megnyitása is a céljaink között szerepel. Ez új munkahelyek kialakítását jelentené, ami nagy segítség lenne a községben élő, nehéz sorsú családoknak. 


Az Adománytaxi alapítvány a támogatói és a támogatott oldal igényeit összekötve egy szolidárisabb és fenntarthatóbb társadalomért dolgozik. Ehhez leginkább egyedi adományozási módszer járul hozzá, amely hatékonyan vonja maga után a társadalmi felelősségvállalás terjedését. A misszió eléréséhez az adományozás inkább eszköz, mint cél. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában