Mozgóárusok

2022.03.23. 06:55

Négy keréken gurul a bolt a Nógrád megyei lakossághoz

Szűkebb hazánk néhány településén egyáltalán nincs bolt. A helyiek az alapvető élelmiszereket mozgóárusoktól szerzik be. Vannak községek, ahol működik ugyan vegyeskereskedés, mégis sokan vásárolnak a gördülő üzletekből, hiszen azok házhoz viszik portékáikat.

Gulyás Edina

Több nógrádi településen mozgóárusoktól szerzik be az élelmiszereket az emberek

Forrás: Illusztráció: Lang Róbert/Somogyi Hírlap

Fotó: Lang Róbert

– Községünkben egy helyi lakos üzemeltet vegyesboltot, ennek ellenére több mozgóárus is érkezik a faluba – tájékoztatta hírportálunkat Ferencz Nándor, Zabar első embere. Hozzátette: – Pékárut és húst is lehet tőlük vásárolni, de például gázpalackcserére is van így lehetőség. 


Mint mondta, sok idős ember él a településen, számukra biztonságos és kényelmes, hogy az árusok házhoz viszik a termékeket. Abból a szempontból is szerencsés ez a megoldás, hogy jobban odafigyelnek egy-egy lakosra. Amennyiben egy törzsvásárló nem jelenik meg az autónál, az eladók ezt jelzik az önkormányzat felé. Nagyon jó a faluvezetés és a mozgóboltot üzemeltetők kapcsolata, ezt mutatja, hogy a zabari rendezvényeket termékeikkel támogatják az érintett vállalkozók. A Hidegfesztivál szervezéséhez például kenyeret ajánlott fel a Beretka pékség. 


Ilinyben évek óta nincs üzlet, azonban ez hamarosan megváltozik. Egy vállalkozó a Magyar Falu Program támogatásával nyit egyet – közölte Dovicsin Ottó polgármester. Hozzátette: a helyiek általában Balassagyarmaton vásárolnak be, de mozgóboltok is járnak a községbe. 


Márkházán is hasonló a helyzet, eddig nem volt semmilyen bolt a faluban, idén novemberben azonban, a fenti programnak köszönhetően, a központban nyílik egy. Addig a jól bevált rendszert követik: vasárnap kivételével minden nap már reggel fél hétkor megérkezik a friss pékáru. Egy pásztói pékkel van kapcsolatban a település vezetése, onnan szállítják a finomságokat. Hétfőn különböző alapvető élelmiszerekkel és háztartási felszereléssel megpakolva jön a mozgóárus, nála a tésztán és cukron kívül akár egészségügyi papírt és gyufát is lehet vásárolni – közölte Ipolyi János Lajos, a község első embere. Kedden zöldséget és gyümölcsöt árulnak a faluban, szerdán pedig Sámsonházáról érkezik egy őstermelő, aki friss tejet szállít. 
Mint mondta, ugyanez a helyzet a postával is. Egy műanyag táblát helyez ki a kapujára, aki szeretne ügyet intézni, és minden nap délelőtt megjelenik a községben a posta autója. Itt meg lehet ejteni a csekkek befizetését, a telefon feltöltését, a csomagfeladást és a pénzfelvételt is. 


Bokoron néhány hónappal korábban zárt be a vegyesbolt, azonban amíg üzemelt, addig is jártak mozgóárusok a településre. Ezen túl a falugondnok évek óta minden héten egyszer tart egy bevásárlónapot, Pásztóról szerzi be a helyiek által jelzett termékeket. Ez a rendszer jól működik. A településen életvitelszerűen megközelítőleg nyolcvanan élnek, az ellátásuk megoldott a fenti módon – hangsúlyozta Hegedűs Pál polgármester. 


A Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen nincs üzlet, az itt lakók mozgóárusoktól szerezhetik be az alapvető élelmiszereket és a háztartásokba szükséges eszközöket. 
Bognár Sándorné helyi nyugdíjas érdeklődésünkre arról számolt be, hogy örülnek ennek a lehetőségnek, hiszen szinte házhoz viszik az árusok portékáikat. Így az időseknek kényelmes a vásárlás, nem kell a közeli városba utazniuk. 
 

Más megyékből is érkezik az áru – A borsodi Meggyes-Hús Kft. guruló üzlete a környező megyékben található falvakba is szállít, szűkebb hazánkban Zabaron kínálják heti rendszerességgel termékeiket. A cég alkalmazottja arról tájékoztatott, hogy minden héten a megszokott napon és időben érkezik a községbe, ahol egy, másfél órája van arra a helyieknek, hogy megvásárolják a szükséges húskészítményeket. A szolgáltatással elégedettek a zabariak. – Nógrád megyében két útvonalon közlekednek az autóink, az egyik Szilaspogonyt és Zabart érinti, a másik Mátraterenyét és Mátranovákot – közölte Beretka Krisztina, a Heves megyei Beretka pékség ügyvezetője, hozzátéve: – Egy héten hat napon szállítunk a községekbe kenyeret és más pékárut. A szolgáltatás elsősorban az idősek körében népszerű, hiszen nekik nagy segítség, hogy a ház előtt áll meg az autó, nem kell a boltig sétálniuk. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában