Állami elismerés

2022.03.11. 22:06

Liszt Ferenc-díjat kapott a balassagyarmati hegedűművész

Magyarország legnagyobb zeneművészeti díjával ismerték el a balassagyarmati származású Banda Ádámot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárát.

Nool

– Banda Ádám 1986-ban született Balassagyarmaton, nyolcéves korától hegedül. Később felvételt a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rendkívüli tehetségeinek osztályába, ahol Perényi Eszter növendéke lett. 1998 és 2003 között Magyarországon három országos versenyen nyert első díjat, 2001-ben pedig Halász Ferenc-díjat kapott, 2003-ban a Carl Flesch Nemzetközi Hegedűversenyen első helyezést ért el. 2004-ben Pro Európa-díjjal tüntették ki, 2005-ben Dubaiban a Nemzetközi Hegedűversenyen kiemelt első díjas lett. 2006-ban második díjat kapott a moszkvai Yampolsky Nemzetközi Hegedűversenyen, ugyanitt elnyerte a zsűri különdíját. 2007 szeptemberében a budapesti Szigeti-Hubay Nemzetközi Hegedűverseny első díját nyerte el és neki ítélték a Hubay-különdíjat is. Ebben az évben Junior Prima Díjas is lett. Rendszeresen koncertezik többek között Kanadában, az Amerikai Egyesült Államokban, az Arab Emirátusokban, Oroszországban, Kínában és Európa számos országában – minderről Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere számolt be péntek este közösségi oldalán megosztott bejegyzésében.

A balassagyarmati hegedűművész munkásságát idén a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából az ország legnagyobb zeneművészeti díjával ismerték el: Liszt Ferenc-díjat vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában