Balesetveszély

2022.03.31. 20:25

Hajléktalanok foglalták el az üresen álló légoltalmi pincét Salgótarjánban

Noha évtizedekkel korábban életvédelmi célokkal épült, mostanra kimondottan baleset- és életveszélyessé vált a légoltalmi pince Salgótarjánban, a Budapesti úton. A tulajdonos önkormányzat próbálta elzárni az illetéktelenek elől, ám a serdülő gyerekektől kezdve a hajléktalanokig időről időre bemerészkedik valaki az alagútba. Jelenleg egy ráccsal van lezárva a bejárat, de azon akkora lyuk tátong, hogy még egy felnőtt is könnyedén be tudna mászni.

Fodor Orsolya

Lezárták a bejáratot, ám a rácson hatalmas lyuk tátong

Forrás: NMH | Fotó: Hüvösi Csaba

A Budapesti úton lakók már évtizedek óta látják, hogy a fiatalok rendszeresen látogatják az építményt. Az egyik közeli házban lakó idősebb férfi, a neve elhallgatását kérve, elmondta: nemcsak serdülő gyerekek járnak oda dohányozni, hanem hajléktalanok is meghúzzák ott magukat. 

– Rendszeresen figyelmeztetem a gyerekeket, hogy veszélyes bemenni az alagútba, de ez nem riasztja el őket, hogy bemásszanak a rácson lévő lyukon. A helyiek nem örülnek sem nekik, sem azoknak, akik „beköltöznek”, mert volt, amikor egy fedél nélküli család élt az alagútban – árulta el a férfi. 

Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában két darab – korábban életvédelmi létesítményként nyilvántartott – építmény van. Ezek életvédelmi célra történő kijelölése 2012-ben megszűnt, mivel sem a műszaki tartalmuk, sem pedig az állaguk nem felelt már meg a kívánt követelményeknek – közölte megkeresésünkre a város önkormányzata. 

Mint írták, az Alkotmány úti építmény jelenleg a Karancs Speciális Mentőszolgálat használatában van. Az annak idején a volt síküveggyártól átvett, Budapesti úti pince pedig üresen áll, hasznosítása jelenlegi állapotában nem lehetséges. Kezelője – mint az önkormányzati ingatlanvagyonba tartozó létesítményeknek általában – a Salgó Vagyon Kft. 

Az illetéktelenek bejutásának megakadályozására lezárták a bejáratait. Ám az elmúlt években ismeretlen személyek eltulajdonították az egyik ajtót, amit egy zárható ráccsal pótoltak a vagyonkezelő társaság munkatársai. Nemrég azonban valakik ismét megrongálták ezt a bejáratot – kivágták a rácsos ajtó egy részét – vélhetően azzal a céllal, hogy ott a téli időszakban hajléktalanok húzhassák meg magukat. A szóban forgó építmény ellenőrzése évente több alkalommal is megtörténik, amennyiben lakossági bejelentés érkezik, azt külön is vizsgálják. 

– Ha a szemlék során bármilyen rendellenességet tapasztalunk, annak megszüntetésére rövid időn belül intézkedünk. Minden ilyen jellegű építménybe történő belépés, valamint a bennük tartózkodás baleset- és életveszélyes is lehet – hangsúlyozta az önkormányzat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában