Segítségnyújtás

2022.03.17. 14:27

Folyamatosan gondoskodnak Nyugat-Nógrádban a háború elől menekülőkön

Balla Mihály, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán osztotta meg az orosz-ukrán háború kapcsán Nyugat-Nógrádot is érintő legfrissebb fejleményeket.

Nool

Forrás: NMH Archívum

A képviselő beszámolt róla, hogy a térségbe több menekült család is érkezett már, és továbbra is folyamatosan fognak még jönni. Ehhez kapcsolódóan a képviselő megköszönte az önkormányzatok rendkívül pozitív hozzáállását és kiemelt két példaértékű esetet is:
A Terényben elhelyezett család 14 éves fiúgyermeke nagyon jól focizik. Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a balassagyarmati futballklubbal, és a fiatal játékos nem hivatalosan leigazolva ugyan, de náluk folytathatja az edzést a család itt tartózkodásának idejéig. Nézsán pedig a helyi önkormányzat biztosított szolgálati lakást annak a kárpátaljai magyar családnak, ahol az édesapa fogorvos, az édesanya pedig óvónő – emelte ki a honatya.


– A kormány támogatást biztosít azoknak a munkaadóknak, amelyek menekültként érkező ukrán állampolgárokat foglalkoztatnak, és hosszú távon gondoskodnak a megfelelő szállásukról, valamint a munkahelyre történő eljutásukról. A feltételeket teljesítő munkaadók havonta 60 ezer forint összegű támogatást kapnak a menekültként érkező ukrán állampolgárok foglalkoztatása esetén, míg gyermekeik után további 12 ezer forint jár nekik. A kormányzati intézkedés természetesen a szabad kapacitással bíró nyugat-nógrádi munkaadókat is érinti – hívta fel a figyelmet Balla Mihály.


– Néhány Nyugat Nógrádban élő holland állampolgár jelezte, hogy anyagi támogatásukkal szívesen segítenék az ukrajnai háború elől menekülők ellátását – tájékoztatott a képviselő, aki azt is ismertette, hogy Csach Gábor, Balassagyarmat polgármestere, egyben a Nyugat-Nógrádi Karitatív Törzs tagja, elkülönített számlaszámot hozott létre azok számára, akik anyagi segítségnyújtásukkal is segítenének a menekülteken.  
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában