Dinamikus fejlődés

2022.03.22. 17:26

Egymilliárd forintos fejlesztés valósul meg az Alukov bátonyterenyei gyáregységénél (fotók)

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Alukov Hungária Kft. A csehországi cég bátonyterenyei leányvállalata immár harmadik ütemben fejleszti üzemét, több mint egymilliárd forintból épül a város ipari parkjában az új gyáregység. A beruházást a kormány 264 millió forinttal támogatta.

Gulyás Edina

Az új gyártócsarnok több mint egymilliárd forintból épül meg

Forrás: Hegedűs Márk/NMH

Fotó: Hegedus Mark

A csehországi Alukov cég 2013-ban építette fel gyártóüzemét a Nógrád megyei városban, az azóta eltelt időben egy alkalommal már bővítették a csarnokot. A koronavírus-járvány miatt a termelés leállítását is fontolóra vettük 2020 elején, azonban a tömeges megrendeléseknek köszönhetően erre nem került sor – hangsúlyozta az új üzemcsarnok projektnyitó rendezvényén kedden Bödök Aladár, az Alukov Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

– Azonban az utazási korlátozások miatt termékeinket nem tudtuk külföldre szállítani, így ki kellett dolgoznunk egy saját programot. Külső szállítmányozók segítségével ma már a világon bárhová el tudjuk küldeni az általunk gyártott medencefedőket. Ezeket immár úgy készítjük elő, hogy műszaki ismeretek nélkül is bárki össze tudja szerelni azokat – tette hozzá az igazgató.


Mint mondta, az új terméknek termelési lehetőségeket is kellett találni, ezért döntöttek egy új gyártócsarnok kialakítása mellett Bátonyterenyén. A beruházás összértéke több mint egymilliárd forint, amelyhez a magyar kormány  264 millió forinttal járult hozzá. 


Nagy-Majdon József, a város polgármestere és Becsó Zsolt országgyűlési képviselő is üdvözölte a fejlesztést, amelynek eredményeként a ma még 70 embernek munkát biztosító cég több mint 100 dolgozónak biztosít majd megélhetést

 

– Gazdaságunk összteljesítménye a 2020-as mélypontot követően ugrásszerűen emelkedett. Nem csak megtartottuk a munkahelyeket, hanem többen is dolgozunk mint a pandémiát megelőző időszakban. A beruházások alakulása is biztató jövőbeni fejlődést vet előre – tájékoztatott Marczinkó Zoltán István versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkár.

– A gazdasági növekedésben az egyik legsikeresebb támogatási eszköz a cég által is igénybe vett nagyvállalati beruházási támogatási program, amelynek köszönhetően 572 milliárd forint összberuházás valósult meg és közel négyezer új munkahely jött létre Magyarországon – tette hozzá a helyettes államtitkár.

– A cseh-magyar gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok dinamikusan fejlődtek az elmúlt tíz évben. 2010-ben 4,5 milliárd euró volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely 2019-re megduplázódott, az elmúlt évben pedig már 11 milliárd euróra nőtt – hangsúlyozta Bial Tibor Csehország magyarországi nagykövete, aki azt is hozzátette, hogy azok a cégek, amelyek mernek befektetni, fejleszteni, végül versenyelőnybe kerülnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában