Műhely

2022.03.24. 18:03

A legjobb forgácsolók versengtek Salgótarjánban

Nagy volt a sürgés-forgás csütörtök reggel a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC) Stromfeld Aurél Technikum aulájában. Ennek okát nem csak a jelenleg zajló Stromfeld napok szolgáltatták, hanem a Gedeon János Emlékkupa megnyitója is. A meghívásos, országos és határ-menti gépi forgácsoló versenyen összesen tizennyolc tanuló mérte össze szakmai tudását.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Két év kényszerszünet után második alkalommal rendezte meg a NMSzC a Stromfeld Aurél Technikum, illetve a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Gedeon János Emlékkupát.
Bozó János, az NMSzC tagintézményének igazgatója elmondta: a 41. Stromfeld napok alatt zajló megmérettetésen 18 diák vesz részt, akik hat hazai és két határ-menti, gépész képzéssel foglalkozó szakképző iskolát képviselnek, nemzetközi rangra emelve ezzel a rendezvényt.
– Balassagyarmat, Fülek, Győr, Kassa, Paks, Vác és Zalaegerszeg, illetve természetesen Salgótarján legjobbjai szállnak baráti versengésbe – mondta Bozó János.

Legendás műhelyfőnök volt

Az igazgató ezután megemlékezett a verseny névadójáról, a néhány éve elhunyt Gedeon Jánosról, aki közel négy évtizeden keresztül volt az iskola legendás műhelyfőnöke. Mint fogalmazott: nem túlzás azt állítani, hogy Gedeon János volt a szakmai képzés motorja, akinek hivatástudata, energiája és embersége mind a mai napig példaként szolgál a tanároknak és diákoknak egyaránt.
Az eseményen Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Salgótarján két testvérvárosa is képviselteti magát a megmérettetésen. 

Remekelnek saját területeiken

Ezt követően a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében Erdei Györgyné osztotta meg az egybegyűltekkel, hogy a versenyek szervezése és lebonyolítása nem áll távol a szervezetüktől. Arra is rámutatott, hogy a csütörtöki rendezvény hivatalosan a magyar-szlovák szakmai tanulmányi verseny gépészet ágazatban címet viseli, amely az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében valósult meg. 
Az európai szakképzés mércéjének nevezte a Stromfeldben tartotthoz hasonló nemzetközi megmérettetéseket Ardamica Zorán, a Füleki Oktatási Hivatal vezetője.
– Már a középkorban is azok kapták a legtöbb megrendelést, akik a saját szakmájuk kitanulása után elmentek világot látni és más mestereknél tovább bővítették a tudásukat, ami így nemzetközi szinten is összehasonlíthatóvá vált. Úgy vélem, hogy ez a mostani verseny is beleillik e tradícióba. Örülök, hogy ezeket a hagyományokat napjainkban is lehet folytatni annak ellenére is, hogy a teljes európai szakképzési struktúra megváltozott azalatt a bizonyos néhány száz év alatt – hangsúlyozta Ardamica Zorán, aki hozzátette nem az lesz a legfontosabb, hogy ki lesz a megmérettetés győztese. A versenyzők közül ugyanis mindenki nyer, hiszen a diákok össze tudják hasonlítani a saját munkájuk eredményét a többiekével, amiből tanulni tudnak. 

Két részből állt

Miután Baranyi Zoltán, a NMSzC főigazgatója megnyitotta a versenyt, a tizennyolc tanuló átvonult a technikum tanműhelyébe. A munkavédelmi tájékoztató után a fiatalokat előbb sorsolással két csapatra osztották, majd mindenki kézhez kapta a két részből álló feladatlapot. Máté Gábor, a házigazda intézmény képzési igazgatóhelyettese és műhelyfőnöke elmondta: a gyakorlati számonkérés során kézi és gépi forgácsolással kellett kialakítaniuk a diákoknak egy összetett, mozgó szerkezet tengelyét, valamint részfeladatként annak néhány tartozékát is. 
– Ehhez kapcsolódóan legvégül a versenyzők összeszerelték az alkatrészeket, majd a kész szerkezet működőképességét is ellenőrizniük kellett. A másik feladatrész sem kifejezetten elméleti jellegű volt, hiszen a fiúknak papír alapon, ceruzával kellett egy műszaki rajzot készíteniük, illetve a műszaki mérések terén is bizonyítaniuk kellett a rátermettségüket – ismertette a feladatokat Máté Gábor, amelyeket a résztvevőknek csütörtök délutánig teljesíteniük kellett. 
A fiatalok az eredmény miatt azonban még izgulhatnak, hiszen azt csak péntek délelőtt hirdetik ki a szervezők. Az azonban biztos, hogy senki sem távozik majd üres kézzel a Stromfeldből, illetve az első három helyezett teljesítményét értékes ajándékokkal jutalmazzák majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában