Fejlesztések

2022.02.05. 16:30

Sokmilliós beruházások és pályázatok révén fejlődik Magyargéc

Több jelentős beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban Magyargécben. Többek között új orvosi rendelő és idősek klubja épült, valamint kül- és belterületi utak újultak meg, ám a faluvezetés folytatná a fejlesztések sorát. Több pályázat kapcsán is a kedvező elbírálásra várnak, de vannak olyan projektjeik is, amelyeknek már megkezdődtek a kivitelezési munkálatai.

Fodor Orsolya

Tavasszal újabb gyümölcsöst telepítenek, így bővülhetnek a szociális kert termékei

Forrás: Hüvösi Csaba/NMH

Számos fejlesztést valósítottak meg az elmúlt esztendőben a településen, s még nem értek a végére, mert erre az évre is nagy célokat tűztek ki maguk elé. Velki Róbert polgármester elmondta: már 25 éve vezeti a községet, de annyi segítséget még sosem kapott a falu, mint az utolsó kormányzati ciklusban. 
Tavaly augusztusban létrehoztuk az idősek klubját, amihez 115 millió forint támogatást kaptunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) jóvoltából. Felépítettük az új orvosi rendelőnket, amihez a Magyar Falu Program keretében nyertünk 85 millió forintot – mondta a polgármester. 
Hozzátette: szintén a TOP programban pályáztak sikerrel a Jókai út felújítására, amire 16 millió forintot biztosítottak. Az Ady Endre utat pedig nagyrészt egy belügyminisztériumi pályázat segítségével újították meg, amelynek keretében 20 milliót kapott a község, és ehhez már csak öt százalék önerőt kellett az önkormányzatnak hozzátenni. 

Mint mondta, nemrégiben egy külterületi úttal is elkészültek, ami Nógrádmegyerrel közös beruházás volt, az összköltsége pedig 120 millió forintot tett ki. Ez azért volt különösen fontos, hogy a gazdák könnyebben meg tudják közelíteni a földjeiket, emellett vadászati szempontból is sok előnnyel járt a földút járhatóvá tétele.A fejlesztéstől azt is remélik, hogy a közelben lévő zártkertekkel párhuzamosan a Szőlő-hegy is újra vonzóvá válik, és az emberek ismét elkezdenek itt gazdálkodni, ahogy azt régebben tették.

Hasonló módon szeretnének felújítani egy másik külterületi utat is. Ennek a beruházásnak az összköltsége eléri majd a 140 milliót, amire már be is nyújtották a pályázatot, csak a kedvező elbírálásra várnak, hogy nekifoghassanak a munkálatoknak. 
Egy harmadik gyümölcsöst telepítünk tavasszal a tavalyi kettő mellé, ugyanis 14 millió forintot kaptunk, hogy újabb 600 csemetével bővítsük az eddig elültetett 1300 szilvafát – árulta el Velki Róbert. 
A polgármester kitért arra is, hogy már zajlanak a felújítási munkálatok a kisgéci településrészen található ravatalozónál, amihez közel hétmillió forint támogatást kaptak. Már nagyon időszerű volt ez a beruházás, ugyanis az elmúlt évtizedekben csak a legszükségesebb karbantartási munkálatokat végezték el az épületen, de nagyobb mértékű tatarozás nem történt. 

A legnagyobb és egyben a legfontosabb tervünk pedig egy új óvoda építése, amire már szintén pályáztunk, 400 millió forintra lenne szükség ahhoz, hogy ez a tervünk megvalósuljon. Jelenleg a volt kultúrház épületében nevelik a gyerekeket, de zsúfoltan vannak, és az ingatlan bővítésére nincs lehetőség. Az új helyen mindenképp két csoportot szeretnénk működtetni a jelenlegi egy helyett – avatott be a tervekbe Velki Róbert. Hozzátette: nemrégiben az önkormányzat közösségi célokra vásárolt egy ingatlant, amihez ötmillió forint támogatást kaptak. Ebből az összegből a kisgéci településrészen vásároltak egy házat, aminek a felújítása már folyamatban van. A községben ugyanis nincs olyan hely, ahol például a fiataloknak rendezvényt lehetne tartani. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában