Összefogás

2022.02.24. 06:55

Salgótarjáni szakemberek is csatlakoztak az egyedülálló programhoz

Az iskolaévekre készíti fel a külhoni magyar óvodásokat a világhálón már elérhető egyedülálló program. A hiánypótló kezdeményezés kontinenseket átívelő összefogással valósult meg, amelyből a salgótarjániak sem maradtak ki.

Fodor Orsolya

A salgótarjáni Váczi Gyula Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusai is részt vettek a Magyar Nyelvi és Kulturális Alapozó Program létrehozásában. A kezdeményezés a Diaszpóra Magyar Óvodák és Iskolák Ernyőszervezete, illetve az Amerikai Magyar Iskolák Találkozója összefogásával valósult meg.  Köszönettel tartozunk a salgótarjáni zeneiskola pedagógusainak is, akik igazi élő muzsikával mutatják be a gyerekeknek a különböző hangszereket – mondta Gagnon Eszter, projektvezető és ötletgazda. 

Komoly célja van a programnak

Hangsúlyozta, hogy a szórványban élő magyarság 150 éves történelmében először valósítottak meg tematikus, kulturális, hagyományőrző és magyar nyelvi alapozó programot. A munkálatok már 2020-ban elkezdődtek, a fejlesztés folyamatos. Már a honlap úgynevezett béta verzióján is megtalálhatók a vegyes korosztályra kidolgozott tematikus tervek. A hangszeres bemutató menüpont alatt pedig fellelhetők a Váczi önkéntes tanárainak hanganyagai is. 

A program az iskolára készíti fel a szórványban és diaszpórában élő magyar óvodásokat. Ám a sokrétű feladatoknak köszönhetően az iskoláskorúak is fejleszthetik tudásukat.  A csapat – amely közel negyven lelket számlál – nemcsak a világ különböző tájain élő magyarokat kapcsolja össze, hanem magába foglalja a fiatal és az idősebb, tapasztaltabb generációt. Ráadásul mindezt a koronavírus-járvány alatt – emelte ki Gagnon Eszter. 

A fejlesztő közösség tagjai széles körű ismeretekkel rendelkeznek

A fejlesztő közösség tagja – mások mellett – Hornyán Anna, a salgótarjáni Gyermekkert tagóvoda volt pedagógusa, egyben az Óvodai Nevelés szakmai-módszertani folyóirat főszerkesztője, dr. Neuberger Tilda, a Magyar Tudományos Akadémia nyelvésze, Vargáné dr. Nagy Anikó, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar főiskolai docense és dr. Pálfi Sándor, az említett felsőoktatási intézmény tanszékvezető tanára. 

Tananyagfejlesztőként csatlakozott a csoporthoz a salgótarjáni származású Mityók-Pálfalvi Ivett is, aki vállalkozásával nemzetközi fejlesztő és tehetséggondozó projektekben vesz részt. Mindemellett oktatási és kulturális események szervezésével is foglalkozik a Hollandiai és Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági és Kulturális Alapítvány egyik alapító tagjaként.  Részt vettem egy online konferencián, ahol Gagnon Eszter, a projekt vezetője előadást tartott a program béta verziójáról. Megtetszett, hogy a két- és többnyelvű gyermekek fejlesztési lehetőségeivel foglalkozhatok anyaországi és külhoni szakmai összefogással. Közel nyolc éve vannak közös projektjeim a hollandiai hétvégi iskolákkal, ezért örömmel csatlakoztam önkéntesként a fejlesztő csoporthoz – fejtette ki Mityók-Pálfalvi Ivett. 

Mint mondta, széles körű összefogással igen rövid időn belül sikerült létrehozni a béta verziót. Jelentős együttműködés van a háttérben, jelenleg is harmincöten dolgoznak a világ nyolc országából, hogy a támogatásoknak és a sok önkéntes munkának köszönhetően elkészüljön a tervezett 60 program az innovatív, hiánypótló felületre. 

Ébren tartják a magyarságtudatukat külföldön isSzabó Istvánné salgótarjáni zongoratanár elmondta, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja a kulturális programot. Vannak külföldi ismerősei, akik hazánktól távol is igyekeznek ragaszkodni a gyökereikhez, és emiatt szövetségekbe tömörülnek. Ezt a problémát talán át sem látja teljesen az, aki itthon él, csak a mindennapjaikat külföldön töltők szembesülnek a régi hagyományaink hiányával.  Örömmel tölt el, hogy a világ számos pontján ébren tartják az emberek a magyarságtudatukat. Ennek érdekében például – leginkább a nagyobb közösségek – rendszeresen meghívják az itthoni népzenészeket és az előadókat – fogalmazott a tanárnő. 

Hozzátette: a salgótarjáni Dűvő zenekar időről időre jár távoli vidékekre – Dél-Amerikától kezdve Kanadáig –, ahol nemcsak előadnak, hanem oktatnak is, és szívesen fogadják őket a külhoni magyarok. 

A harmadik magyar csoportvezető Szent-Gály Viola, aki az EU-s óvoda projektek vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában