Fejlesztéseket terveznek

2022.02.08. 17:25

Kevés a szabad hely a Nógrád megyei idősotthonokban

Megyeszerte a legtöbb helyen modern és komfortos intézményekben gondoskodnak a szépkorúakról, ugyanakkor néhány idősotthont tovább is fejlesztenének a közeljövőben. Szinte valamennyi helyszín telt házzal működik.

Nagy Orsolya

A lakók jól érzik magukat az intézményekben

Forrás: Illusztráció: Pexels

Mintegy húsz intézmény biztosít szűkebb hazánkban ellátást a szépkorúak részére. Az idősotthonok egy része korszerű, de vannak, melyek még felújításra várnak. BalassagyarmatDr. Jóna András, a balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonának vezetője hírportálunknak elmondta, hogy 192 személyt tudnak befogadni, jelenleg pedig 162 idős él náluk. A járvány miatt azonban most nem tudnak új embert felvenni, ráadásul az intézményt is elérte a betegség, néhányan elkapták a fertőzést a bentlakók és a dolgozók közül is. Az otthonban egyébként nagy az átoltottsági arány. 

A vezető kiemelte: az épület még 1976-ban épült, így szükségessé vált a korszerűsítése. Terveik között szerepel, hogy a közeljövőben modernizálják majd a létesítményt. CeredCereden szinte telt házzal működik a 21 férőhelyes idősek otthona, ahol jelenleg 20 személyt látnak el. 
– Az intézmény felső szintjén működik az idősek nappali ellátása, így vannak közös helyiségeink is, mint a foglalkoztató, a társalgó, vagy az étkező. Az épület még 2012-ben újult meg, de annak nagyobb része a nappali ellátást érintette. Akkor kicserélték egyebek mellett a nyílászárókat, a tetőszerkezetet, elvégezték a szigetelési munkálatokat – közölte Simon Ákosné, az intézmény vezetője. Hozzátette: tovább korszerűsítenék az épületet, amennyiben találnak rá lehetőséget. Pásztó Az idősek nappali klubja jelenleg felújítás alatt áll Pásztón, a beruházás mintegy 150 millió forint támogatásból valósul meg. A 17 évvel ezelőtt épült bentlakásos intézmény viszonylag korszerű, a 21. század elvárásainak megfelelő állapotban van. Fejlesztést nem terveznek, de új kórházi ágyakat szeretnének vásárolni. 

Majorné Nagy Mónika igazgató kiemelte, hogy 56 személyt tudnak befogadni és jelenleg 55 idős lakik az intézményben. A pandémia okozta korlátozások alatt 46-an voltak, ugyanis akkor nem vehettek fel új személyt. NógrádmegyerNógrádmegyerben a Virágsziget Gondozási Központ mindig telített, 34 személy ellátását végzik. Emellett biztosítanak szociális étkeztetést és házi segítségnyújtást is. 

Király Attiláné, az intézmény vezetője kiemelte: szeretik az ott élők az otthont, sok a pozitív visszajelzés. A fejlesztésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy az épület még 2018-ban újult meg energetikailag az önkormányzat egyik elnyert pályázati támogatásának köszönhetően. Ezt követően a fenntartást átvette a Váci egyházmegye. Idén több fejlesztést is szeretnének megvalósítani: kicserélnék a liftet és kialakítanának egy garázst az egyházmegyétől kapott autónak. SalgótarjánMindkét salgótarjáni idősek otthonában százszázalékos a férőhelyek kihasználtsága. Pál Cecília intézményvezető elárulta: a járványhelyzet miatt izolációs szobákat kell fenntartaniuk, így nem teljes a létszám. Egyébként 142 időst látnak el a Petőfi Sándor úton, a Füleki úton pedig 58-at. 

– A Petőfi úton korszerű az épület, de folyamatosan zajlanak belső felújítások. A Füleki úti telephelyen is rendszeres a karbantartás, de ott az intézmény már nagyon régi, ezért felújítására keresik a lehetőségeket – hangsúlyozta Pál Cecília. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában