Disznóvágás

2022.02.06. 17:32

Hurka, kolbász, orjaleves és ehhez hasonló ínycsiklandó finomságok készültek Cserháthalápon

Nyilvános disznóvágást tartott az önkormányzat szombaton Cserháthalápon. Kicsik és nagyok fokozott érdeklődéssel figyelték a sertés feldolgozásának folyamatát, a felnőttek pedig természetesen a fogópálinkát sem hagyták ki.

Hegedűs Henrik

Forrás: Beküldött fotó

Már kora reggel gyülekezett a nép a művelődési ház mögötti területen. Épp napfelkeltekor hörpintették fel az alkalmi hentesek, a segítőik, valamint a jeles eseményre érkezett bámészkodók a „fogópálinkát”, kisvártatva pedig már élesedtek a kések, és a pörzsölés, valamint a szőrkaparás mozzanatait figyelhették az érdeklődő emberek. A mintegy százkilós állat hamar megadta magát, és a szakavatott kezek hozzáláttak a részletes feldolgozáshoz.A férfiak után az asszonyoké volt a főszerepIdőközben az asszonyok sem akartak lemaradni a férfitársak mögött, a konyhában hamarosan elkészült a sült vér, amihez reggeli gyanánt némi vesevelő tojás és resztelt máj is dukált. A vendégek ízletesen fogyasztották a ritka étket, a gyerekek pedig kiváltképp figyelmesen szemlélték, amint a „bácsik” hozzáláttak a hús és a zsír szeleteléséhez, majd következett a kolbász és a hurka töltése – ilyen pillanatokat manapság igen ritkán élhetnek át a fiatalok, még a falvakban is.Ínycsiklandó ételek kerültek az asztalraEbédre nem maradhatott el az effajta torok legfinomabb eledele, a bőséges húsfélékkel telített orjaleves, amit aztán „púpozott tányérral” tálaltak a házigazdák. Vacsorára pedig tökéletesen megsült a friss kolbász és hurka, valamint az abált szalonna. A disznóvágás szervezői végezetül elmondták, természetesen minden érdeklődő vihetett magával kóstolót, illetve a fagyasztóban szintén tárolnak majd finomságokat, amit a későbbi rendezvények fogadásaira szánnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában