Fájdalommentes hétköznapok

2022.02.25. 06:55

Egyre több nógrádi panaszkodik hátfájdalmakra – utánajártunk mit tehetünk ellene

Sokan szenvednek szűkebb hazánkban is hát- és derékfájdalmaktól. A tünetek nemcsak az idősebb korosztályt érintik, hanem a fiataloknál is megjelenhetnek. Utánajártunk, hogyan enyhíthetők a panaszok.

Fodor Orsolya

Pál Anett salgótarjáni masszőr (képünkön) segít ellazítani a vendégek görcsös izmait

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

Pál Anett salgótarjáni masszőr már három éve segít ellazítani a vendégei görcsös izmait. Korábban ápolói végzettséget szerzett, és idővel felfigyelt arra, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a rendszeres masszázsra a különböző fájdalmak miatt, melyeket sok esetben az ülőmunka okoz.  Fiatal felnőttek is gyakran fordulnak hozzám többek között nyak-, váll- és hátfájdalmakkal. Ők szinte az egész napjukat egy íróasztalnál töltik, rossz testtartásban – mondta Pál Anett. 

Pál Anett salgótarjáni masszőr munka közben

Forrás: Ladóczki Balázs/NMH

Hozzátette: más munkaterületen dolgozók között is kialakulhatnak ilyen gondok, például akkor, ha valakinek rendszeresen kell nehezet emelnie. A naponta jelentkező fájdalom esetén már érdemes eljárni kezelésre, hogy javuljon vagy megszűnjön a panasz.  A fájdalom kiváltó okát is orvosolni kellene. Egy irodában például sokat segíthetne a dolgozóknak, ha szék helyett labdán ülnének, ugyanis abban a pozícióban kénytelenek lennének egyenes háttal helyet foglalni, az izmaik is kevésbé ernyednének el. Lényeges lenne bizonyos időközönként felállni és sétálni egyet, ezzel is megmozgatva az izmokat – fejtette ki a masszőr. 

A fiataloknak azt tanácsolja, hogy mozogjanak többet, mert ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. Elég lenne, ha rendszeresen egy kiadós sétát iktatnának be a napjukba. 

Babus-Kisbalázs Dóra salgótarjáni gyógytornász szerint, ha gyermek- vagy fiatalkorban tartósan jelentkezik sajgás a hát különböző részein, akkor gyakran fejlődési probléma, például gerincferdülés állhat a háttérben, ám hasonló tüneteket okozhat a gyors növekedés is.  A fiataloknak jót tesz a sport. Minél sokrétűbb mozgást végez egy gyermek, az annál jobb alapot ad a későbbi panaszmentes élethez. A megfelelő terhelés megválasztása kardinális jelentőségű, mert a túledzés is eredményezhet kellemetlen tüneteket – fogalmazott a szakember. 

Mint mondta, a felnőttek esetében gyakorta az irodában dolgozókat érinti a hát- és derékfájás. Ezt csak tetézheti, ha nem megfelelő széken ülünk, az ugyanis hosszan tartó egyoldalú nyomás alá helyezi a csigolyákat, ami ellen az izmok görcsös megfeszüléssel védekeznek. Ez masszázzsal orvosolható, de arra oda kellene figyelni, hogy óránként tíz percre a dolgozók felálljanak és mozogjanak. 

A fizikai munkát végzőknél amiatt jelentkezhet probléma, hogy helytelen testtartással emelnek meg súlyokat. A hajlott gerinchelyzetben végzett állandó terhelés akár rövid úton porckorongsérvhez is vezethet. Egy gyógytornász felkeresése akkor is segíthet, ha még nincs vagy csak elhanyagolható a panasz. 

Babus-Kisbalázs Dóra, gyógytornász

Forrás: Beküldött fotó

Télen a tünetek felerősödhetnek a mozgásszegény életmód miatt is

Időskorra minden mozgásszervi panasz fokozódik és újabbak jelennek meg – ismertette Babus-Kisbalázs Dóra. A gyógytornász elmondta, az életkor előrehaladtával a szövetek már ridegebbek és csökken a vízmegkötő képességük, romlanak az ízületek mozgásfunkciói, gyengülnek az izmok és a csontok is veszítenek az ásványianyag-tartalmukból. 

Mindezek miatt a korral együtt változik a testtartás, amit fájdalom is kísérhet. A hát- és deréktáji panaszok azonban minden életkorban előfordulhatnak, és télen még inkább jellemző a megjelenésük, mert a mozgásszegényebb életmód és a hideg miatt beszűkült erek fájdalmat eredményezhetnek. Érdemes fiatalon is odafigyelni a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra, hiszen sok panasz megelőzhető, késleltethető – hangsúlyozta a gyógytornász. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában