mesteravató

2021.12.01. 19:40

Hat szakma közel negyven mesterét avatták fel Nógrád megyében

Mesterlevél átadó ünnepséget tartott a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) szerdán a Geocsodák Házában. Az eseményen a 2020-ban elmaradt mesteravatót pótolva összesen 39 oklevelet osztottak ki hat – autószerelő, gáz-fogyasztóberendezés- és csőhálózat szerelő, hegesztő, karosszérialakatos, kozmetikus, illetve festő, díszítő, mázoló és tapétázó – szakmában.

Veres Edina

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Dr. Tordai Péter, az NKIK elnöke elmondta: mester az, aki kiemelkedik valamiben a többiek közül és ezt a társadalom is elismeri.

– Nagy kihívás a mai világban az, hogy a szakmai munka mellett valaki tanulni kezd, hiszen minden erejére szüksége van ahhoz is, hogy érvényesüljön és biztosítani tudja a családja megélhetését. Minden tiszteletem azoké, akik mindemellett arra is fordítanak erejükből és idejükből, hogy képezzék magukat – fejtette ki a megyei kamara elnöke.

Hozzátette: hazánknak és megyénknek egyaránt nagy szüksége van a képzett szakemberekre, akik elérve szakmájuk csúcsát, azaz mesterként, a szakterületük mellett az oktatásban is kiemelkedő minőségű munkát tudnak végezni. Dr. Tordai Péter arra kérte és biztatta a mesterjelölteket, hogy vegyék magukat körbe tanulni vágyó fiatalokkal és adják nekik tovább a megszerzett tudást.

Ezt követően Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési ügyekért felelős alelnöke szólt a megjelentekhez.

– Amint azt Nógrád megyében is tapasztalhatták, a gazdaság átvészelte a vírus eddigi hullámait. A 2020-as számok kiemelkedőek mind nemzetgazdasági, mind megyei szinten is. Javult a megyei gazdálkodók nyereségtermelő képessége, illetve az újonnan alakult vállalkozások száma is nőtt, ami szintén a gazdaság életerejét mutatja. Én úgy látom, hogy ez idén sem változott, így véleményem szerint mindent összevetve 2021-et aránylag jó évként fogjuk zárni Magyarországon és Nógrád megyében egyaránt – mondta bizakodva Bihall Tamás, megjegyezve, hogy természetesen mindez vállalkozásonként, illetve az eltérő ágazatok vonatkozásában is különbséget mutathat.

Emellett azt is hangsúlyozta, hogy jelentős kihívásokkal is szembe kell nézniük a vállalkozásoknak. Ezek közé elsősorban a szerkezet- vagy technológiaváltással, illetve a digitalizációval együtt járó tényezők tartoznak. E változásokra egyébként is szükség lett volna, ugyanakkor az oktatási és képzési ügyekért felelős alelnök szerint ezt a folyamatot a vírus miatti válság erőteljesen felgyorsította, és ezzel valamennyi vállalkozásnak szembe kell néznie.

Bihall Tamás méltatta a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum és az NKIK közötti együttműködés sikerét. Rámutatott továbbá az új szakképzési törvény bevezetésével felmerülő néhány nehézségre, hangsúlyozta ugyanakkor a technikumi képzés „visszaállításának” jelentőségét és pozitív hatásait, valamint ismertette a kereskedelmi és iparkamara szervezetének a duális képzésben vállalt szerepkörét.

– A kamara a mesterek képzésére továbbra is kiemelt feladatként tekint, így nagyon örülök, hogy harminckilenc oklevelet adhattunk át. A képzés teljesítői új tudást szereztek, majd lehetőséget kaptak rá, hogy a sikeres vizsga után használják a mester címet. Úgy gondolom a piacon ez garancia a minőségre, illetve lehetőséget biztosít arra is, hogy fiatal tanulókat neveljenek – szólt Bihall Tamás az esemény „főszereplőihez”, akik közül a megjelentek esküt tettek, majd átvették mesterlevelüket.

Ezután dr. Tordai Péter és Bihall Tamás elhelyezték a frissen felavatottak mesterkönyvét a mesterládába, majd az ezt követő állófogadáson dr. Szabó Sándor, Nógrád megye kormánymegbízottja is köszöntötte a szakembereket.

Aranykoszorús címmel ismerték el pályafutását

Csókási János szobafestő és mázoló mesternek ítélték oda az Aranykoszorús mester címet
Fotó: H. Cs. / NMH

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara lehetőséget biztosít arra, hogy a szakmájukat magas szinten, legalább harminc éve gyakorló mestereknek kitüntető címet adományozzon. Idén a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Csókási János szobafestő és mázoló mesternek ítélte oda az Aranykoszorús mester címet. Csókási János Szécsényben született 1944. február 26-án. Még gyerek fejjel szegődött inasnak, és sajátította el a festő szakmát, mesterlevelét 1970-ben szerezte meg. Dolgozott a Nógrád Megyei Állami Építőipari Vállalatnál, tanított leendő festőket a szakma fortélyaira és szépségeire, majd 1980-ban a 217-es Szakmunkásképző Intézet munkatársa lett. A rendszer váltás után kiemelkedő szerepet vállalt egyebek mellett az iskolai tanműhelyi oktatás kialakításában. 2006. december 31-én vonult nyugdíjba, a szakmájában 44 évet dolgozott, amely időnek jelentős részét a tanulók között töltötte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában