múltunk emlékei

2021.12.02. 11:19

Ezeréves, az államalapítás idejéből származó településre bukkantak Galgagután

Az államalapítás idejéből származó település részletére bukkantak a szakemberek Galgaguta határában, a Galga folyó közelében, egy új napelempark építésének előzetes régészeti feltárása során az ősszel.

K. K.

Forrás: Beküldött

A régészeti beavatkozás alkalmával a folyó déli kitettségű teraszának egy kisebb részén a szakemberek bevágást végeztek, ahol egy 10-11. századhoz köthető település részletét sikerült megfigyelniük.

Az egyik ilyen jelenség két egymásba ásott kenyérsütő kemence volt, amelytől néhány méterre szintén egy kemencét azonosítottak. Ennek a munkagödrét egy nagyobb földbe mélyített épület és annak kemencéje vágta el. Ezeken kívül még egy kisebb földbe mélyített épület és valószínűleg egy földfelszíni létesítmény oszlophelyei láttak napvilágot a területen – tájékoztatta portálunkat Tóth Krisztián, az ásatás vezetője, a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum régésze.

Mint elmondta, a rövidke feltárás izgalmas új adatokkal nyújt belátást a falusi átlagemberek életébe az államalapításunk idejéből. A régészeknek a területen több egymásba ásott objektumot sikerült megfigyelni, ami jó lehetőséget nyújt a leletanyag keltezésének finomítására. A rétegek vizsgálata során a szakemberek nemcsak a talált lelet használati módjára, hanem az utóéletére és a kronológiai helyzetére is tudnak következtetni.

Az egyik ilyen rétegből például archaikus elemekkel díszített kerámiák kerültek elő, hullámvonal köteggel díszített fazéktöredékek és olyan kerámiaperemek társaságában, melyek inkább a korábbi 9. századi hagyományokra hajaznak. Azonban a nagyméretű kemencés földbe mélyített épület már az Árpád-korra jellegzetes fazéktöredékeket tartalmazott, így ez volt a feltárt legfiatalabb objektum – mondta Tóth Krisztián.

Hozzátette, reméli, hogy a középkor kutatói számára izgalmas kép bontakozik majd ki a feltárás feldolgozása során.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában