álláskeresők

2021.11.28. 11:20

Legkevésbé Nógrád megyében nőtt a munkanélküliek aránya

A járványhelyzet Nógrád megyében okozta arányaiban véve az egyik legkisebb mértékben a munkanélküliek számának növekedését, a nyilvántartott álláskeresők száma közel visszacsökkent a pandémia előtti szintre – mindez a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal kö­zelmúltban összehívott ülésén hangzott el.

NMH-összeállítás

Összeültek a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal szakemberei Beküldött fotó

A fórum célja, hogy annak résztvevői folyamatos és naprakész információval rendelkezzenek a megyében zajló, munkaerőpiacot érintő folyamatokról. Mihályné Balázs Melinda, a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) titkára ismertette: a munkaerőpiaci igények kielégítésére szervezetük is kiemelt hangsúlyt helyez. A helyi gazdasági kamaránál 20 mester képzése zárult le a napokban, a jövőben gyakorlati képzésben tanulókat foglalkoztatni szándékozók oktatóinak képzése pedig éppen kezdődik.

Hozzátette: a kereskedelmi és iparkamara Erasmus-projektek segítségével tudott lehetőséget biztosítani megyei vállalkozók számára külföldi tanulmányutakra. Tizenöt vendéglátás-turizmus területén tevékenykedő nógrádi szakember már tapasztalatot szerezhetett, tavasszal újabb tizenöt fős csoport utazik majd ilyen céllal Olaszországba.

Összeültek a Nógrád Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal szakemberei
Beküldött fotó

– Abban a szlovák–magyar projektben, mely az M3-as, az M2-es és a 21-es út által közrezárt és az azzal szomszédos határon túli területet fedi le, képzésekre koncentrál az NKIK, együttműködve a füleki szakközépiskolával. A helyi gazdasági kamara a Nógrád Megyei Szakképzési Centrummal együttműködve 40 fős célcsoportot határozott meg a diákok között, melyben azt vizsgálják, hogy a kidolgozott és bevezetett módszerek mennyire segítik a tanulók előrehaladását – ismertette az aktuális tevékenységeiket Mihályné Balázs Melinda.

Az ülésen elhangzott: Nógrád megyében is a helyi gazdaság igényeihez igazodik a szakképzés, miután a középtávú képzési szerkezetre vonatkozó fenntartói megállapodás tartalmára a szükséges egyeztetéseket követően az NKIK tett javaslatot. Ez a dokumentum határozza meg négy fenntartó 11 Nógrád megyei szakképzési intézményének keretszámait egy tanévre vonatkozóan. A nappali tanulók keretszáma bő 2500 fő, a felnőttoktatási keretszám pedig szűk 2000 jelenleg. A remények szerint a lemorzsolódás csökkentését szolgálja majd a szakképzésben több éve elérhető ösztöndíjak mellett az egyszeri pályakezdési juttatás is, melynek összege 4,49-es szakmai vizsgaeredmény felett jövőre már megközelíti a 400 ezer forintot.

A Nógrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási szakterületét vezető Tamási Ildikó jelezte: a nograd.munka.hu honlapon elérhetők az igénybe vehető foglalkoztatási támogatások, melyek egyszerűsített, egyoldalas formanyomtatványokon nyújthatók be. Már nyolc nap alatt elbírálják a kérelmeket, amennyiben azok hiánytalanok.

Egyre több a diák

Baranyi Zoltán, a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum főigazgatója ismertette: a nyolcadikos diáklétszámokból látszik, hogy egy hosszabb stagnálást követően emelkedik a tanulók száma a megyében. Zajlik a Nógrád Megyei Független Vizsgaközpont akkreditációja, míg a Borbély Lajos Technikumban folyamatban van az ágazati képzőközpont kialakítása. Utóbbi arra szolgál majd, hogy minden oktatott ágazatban lehetséges legyen az egyes tananyagrészek gyakorlati oktatása akkor is, ha erre éppen külső vállalkozásnál nincs lehetőség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában