Elismerések

2021.11.19. 12:54

Családjukból kiemelt gyermekek munkáját díjazták Nógrád megyében

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató fontos feladatának tartja, hogy a gondjaira bízott, családjukból kiemelt gyermekek teljesítményét elismerje, ezáltal ösztönözve őket a jobb eredmény elérésére, követendő példát állítva társaik elé.

Gulyás Edina

Kiválóság díjat vehettek át a példaadó munkát végző tanulók Balassagyarmaton

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató hazánk 13 megyéjében, köztük Nógrádban és a fővárosban is ellátja a gyermekvédelmi feladatokat. A szolgáltató munkatársai fontos feladatnak tartják, hogy elismerjék azokat a gondoskodásban élő gyermekeket, akik példaértékű munkát végeznek valamilyen területen. Idén első alkalommal ítélték oda a Kiválóság díjat, amelyre az előző tanévben kiemelkedő tanulmányi eredménnyel büszkélkedő tanulók pályázhattak. A felhívásra az általános iskolák felső tagozatos tanulói és a középiskolások adhatták be bizonyítványuk másolatát, amennyiben abba négyes és ötös érdemjegyek kerültek.

Kiválóság díjat vehettek át a példaadó munkát végző tanulók Balassagyarmaton
Fotó: H. M. / NMH

– Célunk az volt, hogy a jutalommal motiváljuk a családjukból kiemelt gyermekeket, általuk példát mutatva sorstársaiknak – fogalmazott a balassagyarmati átadóünnepségen Ádám Lászlóné, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatóhelyettese. – Nem kizárólag a hátrányos helyzetből adódó felzárkóztatás a feladatunk, hanem a tehetség támogatása is. A szolgáltató tervei közt szerepel, hogy a jövőben kiterjeszti ezt a díjat más területekre, mint például a sport, a művészetek vagy a közösségben nyújtott munka elismerése.

Mint mondta, nagyon fontos továbbá megköszönni a nevelőszülőknek és a családjuknak azt az áldozatos munkavégzést, amely nélkül talán nem tudnának olyan jól teljesíteni az iskolában a gyerekek. Hiszen ők befogadják és elfogadják, mindenben támogatják a rájuk bízott fiatalokat. Soha nem mondanak le a fejlesztésükről, azért dolgoznak nap mint nap, hogy a rendszerből távozva a felnőtt életre felkészült, erős és boldog nagykorúakat engedjenek útjukra.

Minden pályázó gyermeket díjaztak, egyszeri rendkívüli zsebpénzt kaptak. Nógrád megyében 12 kiválóságot köszöntöttek, közülük négyen általános iskolába, heten középiskolába, egy diák pedig szakiskolába jár. Hárman kitűnő tanulmányi átlaggal büszkélkedhetnek. Setényi Máté György, Setényi Nikoletta és Takács Valentina Ágnes Szegeden, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató központjában vehették át a díjat. Szintén elismerésre méltó teljesítményt tudhat magáénak Bangó Alexandra, Dicső Georgina, Dobrovszky Regina Anna, Dobrovszky Viktor, Králik Bianka, Królik Veronika, Oláh Natália, Pataki Attila és Setényi Katalin is.

– Férjemmel 26 éve vagyunk nevelőszülők. Ikerlányaink és fiunk mellett az eltelt esztendők alatt 11 gyermeket fogadtunk be hosszabb-rövidebb időre a családunkba – fogalmaz Seres Ákosné, hozzátéve: – Dicső Georgina egészen pici korában, 18 hónaposan került hozzánk. Akkor összesen három szót használt. Tudatosan kezdtük fejleszteni, játékos feladatokkal, versekkel, mondókákkal, úgy, ahogy vér szerinti gyermekeinket. Sikerült is gyorsan felzárkóznia kortársaihoz. Az általános iskolában végig jól teljesített, egyedül a matematikát nem kedvelte.

Hozzátette: a férjével mindig igyekeztek következetesek lenni, és természetesen büszkék az eredményekre is.

Valóra válthatják az álmaikat is

– Katona szeretnék lenni, kicsi gyermekkorom óta erre a pályára készülök. Ezért jelentkeztem a Balassagyarmati Mikszáth Kálmán Gimnázium és Szakközépiskola rendészeti szakára – közölte Dicső Georgina. Mint mondta, beilleszkedett a kollégiumi közösségbe, új barátokat is szerzett, de hétvégente örömmel látogat vissza nevelőszüleihez, Seres Ákoshoz és feleségéhez.

Králik Bianka szociális ápoló és gondozó szakon végzett, jelenleg az érettségire készül. A húszéves lány tervei szerint Miskolcon, rendészeti irányban folytatja tanulmányait.

– Számomra fontos, hogy emberekkel foglalkozhassak, segíthessek rajtuk. Szerencsésnek tartom magam, hogy Králik Béla és felesége fogadott be a családjába, számomra ők olyanok, mint a vér szerinti szüleim. Szeretnék abból a sok törődésből és szeretetből, amit tőlük kaptam, minél többet visszaadni másoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában